Vlaardingse kunstenares stelt 15 werken beschikbaar voor veiling


Carry van Delft in actie tegen kinderprostitutie

VLAARDINGEN, 20081205 -- Op 14 december worden vijftien werken van de Vlaardingse kunstenares Carry van Delft geveild.De opbrengst van de kunstwerken is bestemd voor Peoples Trust Nederland. Deze organisatie bevrijdt zeer jonge meisjes die door Indiase bordeelhouders worden geëxploiteerd in de seksindustrie. Carry van Delft heeft een eigen atelier in Vlaardingen. Ruim zeven maanden werkte zij aan het schilderproject "Menselijke ogen" een serie unieke kunstwerken in samenwerking met fotograaf en stadgenoot Sander Nagel. Carry integreerde zijn foto's in haar kunstwerken. Dat fotografie en schilderen hand in hand kunnen gaan, is te zien op haar website : www.carryvandelft.nl onder het hoofdje: 'Projecten/Actueel.'

Hoe komt een kunstenares tot het besluit om zich op te werpen tegen deze vorm van kindermisbruik?
Carry: "In 2007 maakte ik in een programma van Ivo Niehe voor het eerst kennis met de gruwelijke details. Meisjes vanaf 7 jaar worden onder valse voorwendselen ontvoerd uit hun bergdorpen in Nepal en India, en voor 400 Euro verkocht aan Indiase bordeelhouders. Daar worden ze jarenlang misbruikt, soms wel 30 maal per dag". Carry kwam in contact met de voorzitter van Peoples Trust, Dirk van den Wijngaard, die zich al 20 jaar inzet om deze kinderen met hulp van de Indiase overheid uit de bordelen te bevrijden en op te vangen. De situatie in de sekshuizen is mensonterend. Carry zag enkele filmfragmenten die met een verborgen camera waren gemaakt. Ze was verbijsterd: "Ik kon me niet voorstellen dat dit de vreselijke realiteit is."
Als de kinderen eenmaal zijn bevrijd moeten sommigen een aantal noodzakelijke operaties ondergaan en hebben ze medische begeleiding nodig. Daarvoor gaat een team van artsen en specialisten jaarlijks belangeloos naar India en Nepal. "Na het zien van deze beelden besloot ik, onmiddellijk mijn medewerking te verlenen aan Peoples Trust, zodat zij nog meer opvanghuizen kunnen realiseren."

De 15 kunstwerken van Carry van Delft, met fotografische fragmenten, zijn heel verschillend. Zowel in kleurgebruik als in thema, en roepen elk een totaal andere sfeer op. Ondanks dat de werken humor, geweld, angst, verdriet en gevoelens van onmacht associëren, zijn ze heel kleurrijk en leveren ze boeiende taferelen op.
De doeken zijn uitgevoerd in verschillende afmetingen. Tien werken meten 1 x 1 meter, drie ervan hebben de afmeting 70 x 70 cm en twee werken zijn uitgebracht op 150 x 120 cm.

De veiling vindt plaats op zondag 14 december in Multicentrum "De Eendenkooi", Kooikersplein 1 te Zoeterwoude-Rijndijk tel. 071-5896478 (voor route zie www.de-eendenkooi.info). De Eendenkooi heeft voor deze gelegenheid de ruimten gratis ter beschikking gesteld.
De inloop voor het bezichtigen van de kunstwerken begint om 13.00, de aanvang van de veiling is om 14.00 uur. Voor meer informatie kunt U kijken op www.peoplestrust.nl





Ingezonden persbericht