Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Henk Helmantel
Stilstaende Dinghen
14 december - 1 maart 2009
De Mannenzaal, Amersfoort

Henk Helmantel - Stilstaende Dinghen
14 december 2008 - 1 maart 2009

Tijdens de landelijke Kunstweek, is Henk Helmantel uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2008. Reden voor Museum Flehite om een tentoonstelling rond het werk van deze gevierde kunstenaar te organiseren. Henk Helmantel - Stilstaende Dinghen belicht de stillevens van de kunstenaar. Het stilleven neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van Helmantel. Hij kiest zijn afgebeelde objecten zorgvuldig en heeft een bijzonder groot gevoel voor compositie. Zo ontstaan de gedetailleerde, harmonische stillevens waarmee hij zo geliefd en gewaardeerd is in binnen- en buitenland. De tentoonstelling is te zien van 14 december t/m 1 maart 2009 in de Mannenzaal tegenover Museum Flehite.

Henk Helmantel (1945) is opgegroeid in het Groningse Westeremden. Zijn ouders hadden een kwekerij en werkten hard. Religie speelde een belangrijke rol in het gezin. Kunst kende Helmantel voornamelijk uit tijdschriften, vooral het werk van Rembrandt boeide hem zeer. Hij wist al vroeg dat hij wilde schilderen. De kloof tussen het besloten leven in Westeremden en zijn studietijd aan de Academie Minerva in Groningen was groot. Zijn liefde voor de oude meesters kon hij met sommige docenten delen, maar anderen wilden juist met deze traditie radicaal breken. Toch bood de academie Helmantel voldoende ruimte om de traditionele manier van schilderen te onderzoeken.

Gedreven realist

Hij werkte lange tijd in een impressionistische stijl en maakte daarnaast realistisch werk, waarin stofuitdrukking een belangrijke rol speelde. Die laatste werken leverden hem veel positieve reacties op en dat was voor hem een stimulans om in de realistische richting verder te gaan. In de jaren 80 werkte hij pas in de stijl waar hij zijn grote bekendheid mee heeft gekregen. Hoe minutieus uitgewerkt zijn werken er ook uitzien, Helmantel begint ieder werk in een impressionistische toets met brede verfstreken. Kunstenaar en schrijver Diederik Kraaijpoel verwoorde dat eens als volgt: "onder iedere Helmantel zit een Breitner. Pas in het volgende stadium komt de uitwerking".

Stilstaende Dinghen

Als een rode draad door het werk van Helmantel loopt zijn gevoel voor schoonheid. In zijn stillevens komt dit goed naar voren. Hij zoekt naar de onderlinge band en naar de harmonie tussen de verschillende objecten. De lichtval speelt hierbij een belangrijke rol. In zijn stillevens stalt hij verschillende voorwerpen (glaswerk, historische huisraad, Chinees brons, boeken en vruchten) uit op een tafel, die als een horizontale lijn over het doek loopt. De voorwerpen worden zo geplaatst dat er een evenwichtige compositie van vorm en kleur ontstaat. Ze zijn merendeels oud en soms bijna versleten. Ondanks dat vormt het stilleven een beeld van schoonheid, rust en evenwicht. In het werk speelt zijn geloofsovertuiging een belangrijke rol. Helmantel vraagt aandacht en respect voor eenvoudige dingen. Door de voorwerpen met zoveel aandacht te schilderen, tilt hij ze boven het alledaagse uit.

Museale waardering
Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de middeleeuwse pastorieboerderij in Westeremden waar kunstenaar Henk Helmantel woont en exposeert. Hier hangen zijn realistische schilderijen: stillevens, landschappen en kerkinterieurs in een klassieke traditie van kunstenaars als Rembrandt en Saenredam. Helmantel vindt met zijn werk in brede kring en internationaal grote waardering. Zijn werk was te zien in het Singer Museum Laren, Drents Museum Assen en het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Onlangs werd Helmantel verkozen tot Kunstenaar van het Jaar 2008. Museum Flehite is verheugd dat zijn werk vanaf 14 december te zien is in een passende omgeving: in de middeleeuwse Mannenzaal, een oude gasthuiszaal, gesitueerd tegenover Museum Flehite.

//////// einde bericht ////////

Museum Flehite is wegens verbouwing en herinrichting gesloten. Het museum gaat in het voorjaar van 2009 weer open. De meest actuele gegevens vindt u op www.museumflehite.nl of abonneer u op onze digitale nieuwsbrief via info@museumflehite.nl.

De volgende bedrijven en particulieren ondersteunen Museum Flehite: Hoofdsponsor: Rabobank Amersfoort e.o.
Zaalpartners: Amfors, Familie Van 't Eind, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Reproka Visuele Communicatie, Smink Afvalverwerking, Van Zwol Wijntjes, Welkenhuijsen Kunstmakelaardij, Wolter & Dros. Sponsors: Adviesbureau Haver Droeze, Amersfoortse Fotograaf, Amersfoortse Verzekering, Baspartout, Cees Kamerbeek Fonds, Gilde Amersfoort, NV Stadsherstel, Real Estate Communication, Van Olst & Van Veen Schilders, Velhuizen Beens Van de Castel, Technica, Uitgeverij Bekking, Van Hoogevest, Waterlijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van Amersfoorts cultureel erfgoed en aan onze tentoonstellingen over kunst en cultuur, gerelateerd aan Amersfoort? Neem dan contact op met Onno Maurer, hoofd en conservator, o.maurer@museumflehite.nl, T 033 - 247 11 05.



Ingezonden persbericht