Gemeente Nijmegen

persbericht

Embargo tot
zondag 14 december 10.15 uur

12 december 2008 081212R

Koninklijke onderscheiding voor Henk Stevens

De heer H.A.W. Stevens (56) ontvangt zondag 14 december de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor diverse hardloopactiviteiten in Nijmegen. Hij is de initiatiefnemer van belangrijke sportevenementen zoals de Zevenheuvelenloop en Marikenloop.

Henk Stevens zet zich al geruime tijd vele uren per week in voor de hardloopsport. Hij bedacht vijfentwintig jaar geleden de Zevenheuvelenloop als een lustrumactiviteit voor de Nijmeegse studentenatletiekvereniging Het Haasje. Tijdens de eerste editie verschenen ongeveer 500 deelnemers aan de start. Inmiddels is de Zevenheuvelenloop uitgegroeid tot één van de top 15 km-wedstrijden in de wereld en zijn er vele activiteiten rondom de loop ontstaan. Met een deelnemersaantal van rond de 30.000 is het één van de grootste jaarlijkse loopevenementen in Nederland.

Ook bedacht hij het Seven Hills Running Team, een bovenregionale atletiekvereniging en kweekvijver voor landelijke en internationale toptalenten. De middelen voor deze vereniging worden geschonken door de Seven Hills Runnersclub (een aan hardlopen gerelateerde regionale businessclub) en de Zevenheuvelenloop. Het gaat daarbij om de kosten van trainers, vervoer en buitenlandse stages en wedstrijden.

In 2003 kwam er, tegen de gangbare opinie in, een hardloopwedstrijd voor uitsluitend vrouwen uit de koker van Stevens. Inmiddels is de Marikenloop met 8000 deelnemers een van de grootste hardloopevenementen voor vrouwen in Nederland en wordt het concept overal nagebootst.

Henk Stevens is ook de bedenker van de Nijmeegse loopschool, bedoeld om de hoge drempel die de conventionele atletiekverenigingen hadden voor ongebonden lopers op te heffen. Inmiddels kent de regio vele loopgroepen en een trainingsaanbod voor bijzondere doelgroepen, zoals mensen met obesitas of jongeren met een bewegingsachterstand.

Henk Stevens vindt het belangrijk om grote loopevenementen verantwoord plaats te laten vinden. Hij bedacht daarom het verplichte treinretour voor deelnemers aan de Zevenheuvelenloop. De NS is inmiddels vaste partner en dit milieuvriendelijke vervoersconcept is bij vele andere loopevenementen in Nederland geïntroduceerd. Om het milieu te sparen schafte Stevens ook de gebruikelijke 30.000 'goodiebags' voor deelnemers af en liet hij de jaarlijkse brochure in oplage van 180.000 stuks vervallen. Vanwege de biologische catering en aandacht voor mens en milieu ontving de Zevenheuvelenloop veel complimenten en prijzen.

Henk Stevens was ook betrokken bij de ontwikkeling van de ChampionChip. Door de groei van het aantal deelnemers aan de Zevenheuvelenloop was het niet langer mogelijk om de lopers een individuele uitslag te geven. Dit tijdsregistratiesysteem voor massa-evenementen is nu de wereldstandaard geworden. Het is uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf waar zeventig mensen werkzaam zijn.

Op zondag 14 december ontvangt Henk Stevens om 10.15 uur de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester Thom de Graaf. Dit vindt plaats in hotel Sionshof aan de Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380