Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 14 december 2008

4 op de 10 kinderen maakt zich zorgen om geldcrisis

Onderzoek NOS Jeugdjournaal

Ruim 4 op de 10 kinderen (42%) maakt zich zorgen over de gevolgen van de financiële crisis. Meisjes doen dat nog iets meer dan jongens: 43% tegenover 39%. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoekspanel Jeugdpeil in opdracht van het NOS Jeugdjournaal. Aan het onderzoek deden bijna 2400 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar mee. De uitslag van het onderzoek wordt vanavond gepresenteerd in een speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal (18.45-19.00 uur, Z@pp), die vrijwel geheel in het teken staat van de financiële crisis.

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de kinderen (54%) aangeeft dat ze weten wat er wordt bedoeld met de kredietcrisis. Gevraagd naar de inhoud daarvan geeft 85% aan dat het daardoor 'slechter gaat met de economie', 71% noemt 'het minder waard worden van de aandelen' en 63% zegt dat 'de banken geen geld meer hebben.'

Over de duur van de financiële crisis zijn de kinderen pessimistisch, of - zo men wil - realistisch. Bijna de helft (48%) denkt dat het langer dan een jaar gaat duren voordat de problemen zijn opgelost. 21% noemt precies een jaar en 12% een half jaar of korter.

De ondervraagde kinderen geven in meerderheid (56%) aan dat geld op zich belangrijk is. 15% vindt het zelfs 'heel belangrijk', terwijl 26% het 'een beetje belangrijk' vindt. Ondanks de belangrijkheid van geld geeft 75% van de kinderen aan dat geld 'niet gelukkig maakt'. Meisjes zeggen dit met 78% overigens beduidend meer dan jongens met 64%.

Het gehele onderzoek van Jeugdpeil is terug te vinden op www.nosjeugdjournaal.nl

Noot voor de redactie,