Politie Groningen

Zondag 14 december 2008

Provincie Groningen, 14-12-2008

Groningen: spookrijder gestopt na accuraat optreden getuige

Een 82-jarige automobilist uit Groningen was zaterdagmorgen letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. De man reed op de A7 bij Groningen tegen het verkeer in. Een andere automobilist zag dit en waarschuwde de bejaarde bestuurder. Die dacht echter dat iemand vriendelijk zwaaide en stak daarom ook zijn hand omhoog. Nabij de Euroborg sloeg de automobilist naar de juiste weghelft. Omdat een deel van de ringweg was afgesloten vanwege wegwerkzaamheden, wilde hij toch weer naar de andere rijbaan. Door accuraat optreden van een 40-jarige automobiliste uit Hoogezand mislukte dit. De Hoogezandster reed de bejaarde bestuurder klem waardoor ze wist te voorkomen dat hij alsnog tegen het verkeer in zou rijden. De politie heeft de verwarde Groninger meegenomen naar het politiebureau. Het rijbewijs is in beslag genomen.

Groningen: gewond na fabriceren vuurwerkprojectiel

Een 17-jarige jongen uit Groningen is zaterdagmiddag met ernstige verwondingen aan zijn hand opgenomen in het ziekenhuis. De tiener was in een woning aan de Borgsloot aan het knutselen aan een vuurwerkprojectiel. Hij had diverse soorten vuurwerkkruit bij elkaar gestopt in een metalen omhulsel en wilde dit met een hamer dicht slaan. Hierdoor zijn waarschijnlijk vonkjes ontstaan waardoor het projectiel ontplofte. Overigens kan ook door wrijving warmte ontstaan waardoor soortgelijke projectielen kunnen exploderen. De politie waarschuwt voor de gevolgen van het maken van vuurwerkprojectielen en vraagt ook ouders in deze periode oplettend te zijn.

Groningen: schuurtje en containers in de brand

De politie doet onderzoek naar drie branden in de Groningse wijk Hoornse Meer. Zaterdagnacht kwamen vanuit de wijk meldingen dat er twee containers en een schuurtje in de brand stonden. Waarschijnlijk is er sprake van brandstichting. De branden vonden plaats in de G. Sterringastraat, de R. Schumanstraat en de D.D. Eisenhouwerstraat. Bij de schuurbrand aan de G. Sterringastraat ontstond veel schade. Voorkomen kon worden dat de brand over zou slaan naar de woning. De gedupeerden doen aangifte.

Groningen: joyrider ramt bloemenzaak

Een 20-jarige automobilist uit Groningen is zaterdagnacht tegen een bloemenzaak aan de Zuiderweg in zijn woonplaats gereden. De Stadjer raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en ramde een paal. Daardoor raakte de overkapping van de bloemenzaak ontzet. De Groninger bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook bleek de auto niet van hem te zijn. Hij had de wagen zonder toestemming van een familielid meegenomen. De joyrider raakte niet gewond. De auto en de overkapping raakten zwaar beschadigd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: inbrekers aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht drie inbrekers aangehouden. Een bewoner van een woning aan het Winschoterdiep zag het drietal en waarschuwde de politie. Die gingen in de omgeving op zoek naar het trio. Het drietal probeerde zich op een bedrijventerrein te verschansen, maar dat mislukte. De twee inwoners van Groningen (19 en 22 jaar) en een 23-jarige man uit Hoogeveen zijn ingesloten voor verhoor.

Groningen: winkeldief niet zo slim

Een 33-jarige winkeldief uit Eelde bleek zaterdagmiddag niet al te slim te zijn. De man had eerder deze week een diefstal gepleegd in een warenhuis aan de Westerhaven. De bedrijfsleider herkende de dief zaterdagmiddag en waarschuwde de politie. Die hield de Drent aan. Op het politiebureau bleek dat de man nog een gevangenisstraf open had staan. Omdat hij over werd gebracht naar het cellencomplex, vroeg hij de agenten of ze zijn fiets misschien van de Westerhaven wilden halen. De fiets stond namelijk voor de ingang van de winkel en aan het stuur hingen nog enkele tassen. Toen de dienders bij de fiets keken bleek in de tassen gestolen kleding te zitten. De kleding was vlak daarvoor gestolen in een winkel in de Herestraat.

Groningen: viertal mishandelt Stadjer

Een 23-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht mishandeld op de Vismarkt in Groningen. Zijn 19-jarige vriendin werd lastig gevallen door een onbekende man. Toen ze hem vertelde hier niet van gediend te zijn, trommelde de verdachte enkele vrienden op. De Stadjer zei dat de mannen moesten stoppen. De vier personen sloegen vervolgens in op het 23-jarige slachtoffer. Hij raakte gewond aan zijn gezicht en moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. De politie neemt een aangifte op.

Delfzijl: huiselijk geweld

De politie heeft zaterdagmiddag in Delfzijl een 48-jarige inwoner van die plaats aangehouden vanwege huiselijk geweld. De verdachte zou zijn 47-jarige partner hebben bedreigd en mishandeld. De man is aangehouden en is ingesloten voor verhoor. De politie doet een melding bij het zorgkader.

Rasquert: Rasquerter rijdt vrouw klem en bedreigt

De politie heeft zaterdagmiddag een 49-jarige inwoner van Rasquert aangehouden. De man had op de Meijmaweg in zijn woonplaats een 44-jarige vrouw uit Baflo klem gereden en had op haar auto geslagen. Hierdoor ontstond schade aan de wagen. Ook bedreigde hij de vrouw. De automobiliste wist weg te rijden, maar werd gevolgd door de verdachte. In de Gootjesstraat in Baflo ontstond een woordenwisseling tussen het tweetal. Nadat een inwoner van Baflo zich met de situatie bemoeide, ging de Rasquerter er vandoor. Hij kon even later in zijn woning worden aangehouden en is meegebracht naar het politiebureau voor een verklaring.

Winschoten: onbekend duo op slooptocht

Twee onbekende personen zijn zaterdagavond op slooptocht geweest in de omgeving van de Wezellaan in Winschoten. Er werden zeker negen autos vernield en uit een tuin in de Wezellaan werden een paar tuinbeelden gehaald. Deze beelden werden op straat kapot gegooid. Omwonden die lawaai hoorden probeerden nog achter het duo aan te gaan, maar het tweetal wist te ontkomen. Volgens getuigen gaat het om een jongen en een meisje. De jongen droeg een donkere jas. Het meisje droeg vermoedelijk een bomberjack en had lang blond haar. De politie doet onderzoek en verzoekt gedupeerden om aangifte te doen.

Oude Pekela: auto na botsing tegen woning

Een 86-jarige inwoonster van Oude Pekela kreeg zaterdagavond de schrik van haar leven. Vlak voor haar woning aan de Schaepmanlaan reden op een kruising een automobilist uit Blijham (20 jaar) en een automobilist uit Oude Pekela (leeftijd niet bekend) tegen elkaar. Een van de voertuigen kwam na de botsing in een tuin terecht en schoot tegen de woning van de 86-jarige vrouw. Er raakte niemand gewond.

Aduard: onderzoek naar diverse incidenten

De politie doet onderzoek naar meerdere incidenten die zaterdagnacht in Aduard hebben plaatsgevonden. Rond 4.00 uur kregen politie en brandweer een melding van een woningbrand aan de Westersingel. De bewoners waren na signalen van brandmelders uit de woning gevlucht. Een gezinslid sprong uit paniek van de eerste verdieping naar beneden. Er bleek echter geen brand te zijn. Onverlaten hadden een brandblusser leeg gespoten door de brievenbus. Hierdoor ontstond gas- en poedervorming en was het brandalarm afgegaan. Ook was een bedrijfsauto bij de woning ondergespoten. In dezelfde nacht bleek in de Burgemeester Seinenstraat straatmeubilair te zijn verwijderd en werden op de A. Harkemaweg en de Wybrandusstraat autos midden op de rijbaan geduwd. De politie wil weten wie verantwoordelijk zijn voor de incidenten en verzoek getuigen contact op te nemen via 0900-8844 (lokaal tarief).

Bellingwolde: Pekelder botst tegen patatkraam

Een 69-jarige beschonken automobilist uit Oude Pekela is zaterdagmiddag tegen een geparkeerde patatkraam op de Rhederweg in Bellingwolde gereden. De bestuurder ging er vervolgens vandoor. Een omstander zag dit gebeuren en waarschuwde de politie. Die wist de Pekelder te traceren. De verdachte verklaarde niks van een aanrijding te hebben gemerkt. Op het politiebureau bleek dat de man bijna 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het wegrijden na een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol.

Delfzijl: voetganger komt onder bus

Een 59-jarige inwoner van Appingedam is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de Johan van den Kornputlaan in Delfzijl. De voetganger stak de weg over richting het station toen op dat moment een bus aan kwam rijden. De 52-jarige buschauffeur kon de Damster niet meer ontwijken. Het slachtoffer kwam hierdoor onder de bus terecht. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft voor betrokkenen slachtofferhulp geïnformeerd.

Wildervank: twee vrouwen gewond bij aanrijding

Bij een aanrijding in Wildervank zijn zaterdagmiddag twee vrouwen gewond geraakt. Een 20-jarige automobiliste uit Rolde gaf op de kruising Appololaan met de C.W. Lubbersstraat geen voorrang aan een 43-jarige automobilist uit Wildervank. De automobiliste moest door de brandweer uit haar voertuig worden gehaald. Ze is met hoofd- en nekklachten naar een ziekenhuis gebracht. De 38-jarige vrouw van de 43-jarige automobilist is ook naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek ze een hersenschudding te hebben. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Winschoten: aanhouding vanwege bezit harddrugs

Een 28-jarige inwoner van Winschoten is zaterdagnacht in een horecapand aan de Venne aangehouden omdat hij in het bezit was van vermoedelijk cocaïne. Bij een controle gaf de verdachte een bolletje af aan de agenten. Na fouillering bleek de Winschoter nog meer harddrugs in zijn kleding te hebben. De drugs zijn in beslag genomen. De man is ingesloten voor verhoor.

Provincie Groningen: regionale actiedag parketpolitie

De politie heeft zaterdag een speciale actie gehouden om openstaande boetes te innen. Ook werden personen die nog gevangenisstraffen hadden openstaan meegenomen. De Groningse parketpolitie werd daarbij ondersteund door de collegas van Friesland en Drenthe. Door de gehele provincie zijn 115 woningen bezocht. In totaal werd bijna 7.500 euro aan openstaande boetes geïncasseerd en werden 21 personen aangehouden. Acht personen blijven zeker tot na de kerstdagen in het gevang. Een inwoner van Stadskanaal bleek een boete open te hebben staan van 8.300 euro, maar kon dit niet betalen. Hij moet daardoor 136 dagen in de cel brommen. Gedurende de actie is van een persoon DNA afgenomen en is een auto buiten gebruik gesteld.

Groningen: rijden onder invloed

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen in Groningen alcoholcontroles uitgevoerd. De bestuurders die teveel alcohol in hun bloed hadden zijn aangehouden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Bij beginnende bestuurders is 0,2 promille alcohol toegestaan. Meer ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben.

De politie werd zaterdagnacht geïnformeerd dat een beschonken automobilist bij een benzinestation in Groningen zou staan. Agenten zagen de 55-jarige man uit Stadskanaal enkele minuten later slingerend weg rijden. Hij werd op de Sontweg langs de kant van de weg gezet. Uit de blaastest bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Op het politiebureau werd duidelijk dat de Kanaalster ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht zijn autosleutels zeven uur later ophalen.

Een 26-jarige automobiliste uit Winsum is zaterdagnacht in de Grote Leliestraat in Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de vrouw tegen het verkeer in rijden en wilden haar daarover aanspreken. Toen het portier van de auto open ging, roken de politiemensen een sterke alcohollucht. Uit de ademanalysetest bleek dat ze bijna 1,8 promille alcohol in haar bloed had. De Winsumse is voorlopig haar rijbewijs kwijt.

Een 22-jarige snorfietser had zaterdagnacht 1,15 promille alcohol in zijn bloed. De Groninger reed zonder achterlicht door de Sibrandaheerd, waarop hij staande werd gehouden. Uit een blaastest bleek dat de man onder invloed van alcohol was. Ook bleek hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs.