Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 14 december 2008

Wouter Bos gekozen tot 'Politicus van het Jaar 2008'

Tofik Dibi (GroenLinks): Politiek talent van 2008

Minister Wouter Bos van Financiën (PvdA) is uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2008. De parlementaire pers verkoos hem boven Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV), die op plaats 2 en 3 eindigden. Als politiek talent werd het Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) gekozen. De uitslag werd vanmiddag in Den Haag bekend gemaakt tijdens een live uitzending van het NOS Radio 1 Journaal. De jaarlijkse verkiezing is een

samenwerkingsverband van de zender Radio 1 en de NOS.

De parlementaire pers kende Wouter Bos de titel toe voor zijn 'come back als politicus' sinds de financiële crisis na de zomer in volle hevigheid losbarstte. Kwalificaties als 'politicus die sneller uit de as is herrezen dan de AEX' en 'minister die niet alleen de banken, maar ook de PvdA redde' vielen hem ten deel.Wouter Bos ontving de bijbehorende prijs uit handen van Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag en in 2003 de eerste 'Politicus van het Jaar'. Bij de jaarlijkse verkiezing eindigde Alexander Pechtold (D66) op plaats 2, Geert Wilders (PVV) op 3, Femke Halsema (GroenLinks) op 4 en Ernst Hirsch Ballin (CDA) op plaats 5.

De parlementaire pers koos daarnaast het 28-jarige Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) als 'Politiek talent van 2008'. Deze prijs is weggelegd voor politici die pas sinds de laatste verkiezingen (22 november 2006) actief zijn in de politiek. Dibi kreeg onder meer de kwalificaties 'jong, ambitieus, tikkie mild, maar voor niemand bang' mee. Ook werd hij getypeerd als een politicus 'die zich verrassend goed weet te handhaven in de Haagse haaienvijver'. Op plaats 2 eindige Hero Brinkman (PVV). Ex aequo op 3 eindigden Eberhard van der Laan (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks) en Jack de Vries (CDA).

De verkiezing 'Politicus van het Jaar' is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal, dat in 2003 van start ging. De Politicus van het Jaar-verkiezing was ook via het digitale televisiekanaal politiek24 en via internet (www.politiek24.nl) te volgen.


Noot voor redacties