Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vonnis Fortis aangrijpen om alsnog te nationaliseren (14/12/08)

Met het vonnis van het Hof van Beroep wordt nu ook juridisch bewezen dat de federale regering de aandeelhouders van Fortis brutaal onteigend heeft en dan nog zonder hen daarvoor enige vergoeding te geven. De vele honderdduizenden kleine beleggers van Fortis beleefden een financieel drama en dit zonder enige inspraak. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon roept premier Leterme op om niet langer in paniek te handelen, maar de optie van een nationalisering van Fortis alsnog te onderzoeken.

Deze federale regering is niet langer in staat om zekerheid te bieden aan haar inwoners. Zon regering kan ook de bankcrisis niet op een kordate manier aanpakken. Premier Leterme wist zich tot dusver overeind te houden door het mantra wij hebben de bankencrisis goed aangepakt eindeloos te herhalen. Nochtans werd dat fabeltje al doorprikt door verschillende economen, onder wie hoogleraar economie Koen Algoed, directeur van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (Vives) én voormalig directeur van de CD&V-studiedienst. Algoed concludeerde in een beleidspaper: Wat de afhandeling van Fortis Bank betreft, kan men zich moeilijk van de indruk ontdoen dat de Belgische overheid ook en wellicht vooral voor buitenlandse overheden en financiële instellingen heeft gereden.

De N-VA stelt vast dat de federale regering over de hele lijn gewoon géén beleid voert. Van de beloofde en noodzakelijke staatshervorming is niets in huis gekomen. De activering van werklozen? Nog steeds communautair geblokkeerd. Zelfs in buitenlandse dossiers zoals het Congo-beleid lopen de Vlaams-Waalse breuklijnen door de regering. Ook inzake asiel en migratie is de blokkering compleet. Op de begroting 2008 werd niet ingegrepen zodat die zwaar in het rood gaat. De begroting 2009 is nog steeds niet aangepast aan de nieuwe financiële en economische realiteit en gaat nog steeds uit van een economische groei van 1,2% terwijl iedereen een recessie voorspelt. Lap- en plakwerk, dat is het hoogst haalbare voor deze federale regering.

Nu is de federale regering ook door de rechtbank terecht gewezen. Premier Leterme en vice-premier Reynders hebben paniekvoetbal gespeeld, daarbij fundamentele rechtsregels geschonden en Fortis eerst aan Nederland en vervolgens aan Frankrijk uitverkocht. Jan Jambon roept de federale regering op om het vonnis van het Brusselse Hof van Beroep nu constructief aan te grijpen en pleit ervoor om de optie van een nationalisering van Fortis alsnog ernstig te onderzoeken. Met deze aanpak zou onze banksector aansluiting vinden bij het Europese peloton van nationaliseringen.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be