Meer duidelijkheid over Mosquito


Geen verbod. Gemeenten moeten zelf beslissen

HARMELEN, 20081214 -- De lang verwachte brief en verkenning van Minister Ter Horst naar inzet en juridische mogelijkheden van de Mosquito is eindelijk verschenen. Uit de verkenning blijkt, dat dat de Mosquito sinds 2006 inmiddels door meer dan 100 gemeenten verantwoord en succesvol wordt ingezet tegen overlast door hangjongeren en dat vaak als laatste redmiddel. Dat kan zo blijven.

De gemeenten rapporteren vermindering van overlast na inzet van de Mosquito en zien geen "waterbed" effect. De Verkenning bevestigt, dat de Mosquito geen gevaar voor gehoorschade oplevert. Ook inzet door private partijen heeft binnen gemeenten nergens problemen opgeleverd.

Verbazingwekkend is dat de Minister desondanks toch van mening blijft dat inzet van de Mosquito nodig nog wenselijk is en niet voornemens is een wettelijke regeling voor de Mosquito op te stellen. Zij laat de beslissing aan de gemeenten. De Minister biedt de Verkenning aan gemeenten aan als hulpmiddel in de besluitvorming of zij het gebruik van de Mosquito willen handhaven.

Gemeenten kunnen in beginsel nu zelf in een juridische grondslag voor de Mosquito voorzien bijvoorbeeld door aanpassing van een APV. De beoordeling of de Mosquito een inbreuk pleegt op bepaalde grondrechten zal uiteindelijk door de civiele rechter moeten worden bepaald. Hoewel wij, evenals veel gemeenten, een eventueel (proef)proces hierover met veel vertrouwen tegemoet zien is het jammer, dat de Minister op dit punt de Gemeenten niet wil helpen door aan deze discussie een einde te maken. Het is mogelijk dat dit punt nog aan de orde komt in overleg tussen Minister en Tweede Kamer. Een motie van SGP/CDA/VVD/PvdA vraagt de Minister Gemeenten het gebruik van Mosquito niet te ontmoedigen.

Wat betreft private partijen (scholen, woningcorporaties, bedrijven)geeft de Verkenning aan, dat gebruik van de Mosquito toegestaan blijft mits hiermee geen wetten worden overtreden. Gemeenten kunnen in voorkomende gevallen corrigerend optreden op basis van een APV.