Persbericht
Leeuwarden 7 december 2008

Van 14 december 2008 tot en met 28 juni 2009 is in het museum 'pakhuis Koophandel", 't andere museum aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen:
Mode en Rallyauto's uit De jaren 50 en 60
Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de mode ontwikkeling uit de jaren 50 en 60. De mode heeft zich ontwikkeld van "New Look"van de bekende modeontwerper Dior tot minirok ontwikkelt door Mary Quant en flowerpower mode eind jaren zestig.
Verder worden er op de tentoonstelling een aantal auto's uit de jaren vijftig en zestig getoond, die deelgenomen hebben aan rally's zoals de London -Sydney marathon,de Tour de Corsica, de Amsterdam-Kaapstad expres en de Bant- Beijing rally.
Ter gelegenheid van de opening van deze tentoonstelling houdt Dhr Geersing op 14 december om 15.00 uur in het museum een powerpoint presentatie over de rally van Bant-Beijing, een rit van 12.000km, die hij de afgelopen zomer 2008 met zijn beide zoons gereden heeft met een Volvo
P 1800 en een Volvo Amazon.Beide auto,s uit de jaren zestig zijn te zien in het museum.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling op modegebied in de jaren 50 en 60. Na de oorlog was er in eerste instantie weinig stof te koop. Men kreeg stof op de bon. Maar begin jaren vijftig was deze situatie totaal veranderd. Er was weer volop materiaal te verkrijgen. En als reactie daarop ontwikkelde Christiaan Dior de "New Look" , met wijde cirkel rokken, waarin veel stof verwerkt werd. Gedurende de hele jaren vijftig heeft Dior het mode beeld bepaald. Naarmate de welvaart en de vrijheidsbeleving toenam werden de rokken korter en werden de jurken eenvoudig van belijning. Midden jaren zestig was het Mary Quant uit Engeland, die voor een revolutie zorgde met de doorbraak van de minirok , die vervolgens niet meer uit het modebeeld verdween. Eind jaren zestig was de mode totaal veranderd. Men kleedde zich niet meer om voor verschillende momenten van de dag. Bij voorkeur droeg men de hele dag hetzelfde en de jeugd ontwikkelde een eigen modestijl onder invloed van de flowerpower beweging.
De jaren 50 en 60 waren de jaren van toenemende welvaart,veranderingen,vrijheidsbeleving en uitdagingen. In de autowereld werden uitdagingen aangegaan met het rijden van rally,s naar vere oorden zoals Australie(Sydney), Afrika en Azie. De in de jaren 50 ontwikkelde Nederlandse auto ,de DAF, deed daar dapper aan mee, naast de andere merken.

Museum Pakhuis Koophandel, 't andere museum.
Het museum bestaat uit een pakhuis ( gebouwd in de 19e eeuw) met gevelsteen "Koophandel"en een woonhuis uit 1872. Het woonhuis is gebouwd in opdracht van de Leeuwarder koopman Hajondes van der Meulen. Een gevelsteen geeft aan dat de eerste steen gelegd is door de dochter op 11 maart 1872. Het pakhuis dankt zijn naam aan de vereniging van buurtschippers "Koophandel"uit de kop van Friesland die dit pakhuis als opslagruimte gebruikten. Nadat de vereniging het gebouw verkocht had is het in handen van verschillende eigenaren geweest. Het museum is thans in bezit van de dhr. en mevr. Geersing-Dominicus. Zij hebben er een museum van verzamelingen van gemaakt. Zo zijn er de vaste exposities te zien onder de titel reizen en rally's van oldtimers( collectie oldtimers) en kantreis door Europa ( collectie kant en kantkloskussens uit Europa), de geschiedenis van de fotografie( collectie fototoestellen) de ontwikkeling van de radio( collectie raadio's ) en sinds kort is er ook een treinbaan te bezichtigen.



Ingezonden persbericht