Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvorming maandag 15 december 2008

Tijd en plaats

Op maandag 15 december 2008 vindt het Raadsplein besluitvormingsronde A plaats van 19.00-19.45 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Inzet compensatiemiddelen ondersteunende begeleiding

Het rijk probeert de kostenstijging van de AWBZ te beperken, door vermindering ondersteunende en activerende begeleiding. Per 1 januari 2008 is de aanspraak op ondersteunende begeleding op psychosociale grondslag reeds geschrapt. Per 1 januari 2009 wordt de toegang tot de Awbz nog verder beperkt (Pakketmaatregel Awbz). Hierdoor neemt de druk op door de gemeente gefinancierde voorzieningen naar verwachting toe. Ter compensatie stelt het Rijk middelen beschikbaar aan gemeenten. Onzeker is nog de omvang van de groep en de middelen waarom het gaat. Landelijk vind hierover nog discussie plaats (o.a. door de VNG). De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de voorstellen van het kabinet, maar stemt daar pas medio december over. Voor de korte termijn (besluit voor 1 januari 2009) wordt de raad gevraagd om overgangsmaatregelen vast te stellen, zodat uitvoer van de regelingen in 2009 mogelijk is. Voor de langere termijn wordt gevraagd de voorkeur uit te spreken voor één van de twee voorgestelde varianten: via productafspraken met instellingen of via screening vooraf. Het voorstel is op 17 november aan de orde geweest in de informatieronde en op 8 december in de meningsvorming.

Belastingenverordeningen 2009

De raad wordt gevraagd de belastingverordeningen 2009 vast te stellen. In de begrotingsvergadering van 14 november 2008 heeft de raad de tarievennota vastgesteld. Zoals gebruikelijk worden daarna de belastingverordeningen ter vaststelling aan de raad aangeboden. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.

Grondexploitatie Campus Windesheim

Rond de ontwikkeling van de Campus is het voorstel om een grondexploitatie te openen. Dit voorstel is op 25 augustus besproken in de informatieronde, waar geconcludeerd werd dat de raad eerst meer inzicht wil krijgen in de ontwikkelingen op de campus. Hiertoe is op 6 oktober een informatieronde geweest, waarin onder meer door Windesheim een toelichting is gegeven op het Masterplan (parkeren, afslag IJsselallee, de langzaam verkeersroute en het bestemmingsplan). Op 24 november is de nota opnieuw aan de orde geweest in de informatieronde. Van daaruit is het voorstel doorgeleid als A-onderwerp naar de besluitvormingsronde.

Voornemen tot aankoop schoolgebouw Dr. Hengeveldseweg 2, t.b.v. VSO Ambelt/De Twijn

Het college heeft het voornemen om het schoolgebouw gelegen aan de Dokter Hengeveldweg 2 aan te kopen voor de huisvesting van de VSO Ambelt en De Twijn. Het doen van de feitelijke aankoop is op grond van artikel 160 Gemeentewet een bevoegdheid van het college. Voorafgaand hieraan wordt raad gevraagd zijn bevindingen hierover kenbaar te maken aan het college. Indien de bevindingen van de raad hierover positief zijn wordt de raad gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 22.622.446,- voor de aankoop en verbouw van het pand. Voorgesteld wordt om ca. 2/3 van de hieruit voorkomende lasten te dekken uit het per 2009 beschikbare onderwijshuisvestingsbudget en ca 1/3 te dekken uit huuropbrengsten van derden. Het voorstel is op 1 december aan de orde geweest in de informatieronde. Van daaruit is het voorstel doorgeleid als A-onderwerp naar de besluitvormingsronde met gelegenheid voor uitgebreide stemverklaringen.

Vaststelling periodieke wijziging

De raad wordt gevraagd de periodieke concern-begrotingswijziging vast te stellen. In deze wijziging zijn een aantal reserve-onttrekkingen en bestedingen ten laste van de post onvoorzien en bijdragen van derden opgenomen. In bijgevoegde lijst is een onderscheid gemaakt tussen A-wijzigingen ter vaststelling door de raad en B-meldingen door het college aan de raad. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 04-12-2008 tot 15-12-2008