Provincie Limburg

Persberichten

Limburger van Verdienste voor Sjeuf en Werner Felder Gouverneur L. Frissen heeft op vrijdag 12 december 2008 de plaquette en oorkonde die horen bij het provinciale ereteken Limburger van Verdienste overhandigd aan Sjeuf en Werner Felder.

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Limburger van Verdienste aan de heren Felder ( aan de heer Sjeuf Felder en de heer Werner Felder) toe te kennen uit waardering voor hun jarenlange bijzondere verdiensten op geologisch en archeologische gebied voor Limburg.

De gebroeders Felder zijn vanaf jonge leeftijd geĂŻnteresseerd in de geologie, paleontologie en de prehistorie van Limburg. Op een intensieve manier hebben zij zich ingezet om aardlagen te beschrijven en in kaart te brengen, fossielen te zoeken en te rubriceren. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht bezit een prachtige geologische verzameling die onder meer door de Felders is ingebracht.

De heren Felder ontwikkelden onderzoeksmethoden (op het vlak van geologie) , hebben de neolithische vuursteenmijn in Rijckholt ontsloten en op een vakkundige manier beschreven. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht beschikt over een grote collectie prehistorische gebruiksvoorwerpen die bij de ontsluiting van deze mijn zijn gevonden. Zij hebben diverse boeken geschreven, op brede schaal in (populair-)wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd, cursussen ontworpen en gedoceerd (en) ontelbare lezingen en excursies verzorgd.

Op wetenschappelijk gebied hebben de heren Felder een voorname positie verworven vanwege hun gedegen kennis en brede ervaring op het terrein van de geologie, paleontologie en archeologie. Bovendien hebben zij hun levenswerk, hun uitzonderlijke kennis en belangstelling voor de aarde en haar geschiedenis voor een breed publiek ontsloten en toegankelijk gemaakt.

De uitreiking van de Limburger van Verdienste vindt plaats in het Gouvernement te Maastricht om 16.00 uur (locatie: Statenzaal) bij gelegenheid van de presentatie van het boek Het Fenomeen Felder in verband met de viering van het 60-jarig bestaan van de Afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging.

15-12-2008 08:28