Wonen boven winkels maakt de binnenstad leefbaarder

15/12/2008 09:51

De Alliantie

Tienduizenden etages staan onnodig leeg

In heel Nederland zijn minstens 30.000 leegstaande etages boven winkels geschikt voor bewoning.

Woningcorporatie de Alliantie zet zich in Amersfoort al jaren in om zoveel mogelijk etages tot appartementen te verbouwen.

Jim Schuyt, directievoorzitter van de Alliantie :"Het komt voor dat ruimtes boven winkels wel tien jaar leeg staan. De panden verkrotten. En dat is zonde. Zeker op toplocaties in de binnenstad waar de vraag naar woonruimte groot is. Door de panden op te knappen en er woningen in te maken, wordt de binnenstad prettiger en veiliger. Want als er mensen wonen boven winkels, is er ook buiten de openingstijden levendigheid. Het zijn dus twee vliegen in één klap: zorgen voor woningen en voor een leefbare binnenstad."

De Alliantie heeft de publicatie Wonen boven winkels Amersfoort - We doen het voor de stad uitgebracht. In dit boekje staat beschreven wat er allemaal bij komt kijken om een etage die leegstaat of voor opslag wordt gebruikt, om te bouwen tot woning. Het gaat over de aankoop, verbouw en het beheer van panden in de praktijk. Ook komen investeerders, bewoners en winkeleigenaren aan het woord. De Alliantie werkt nauw samen met de gemeente Amersfoort. Vijf jaar geleden richtten zij de NV Wonen boven Winkels Amersfoort op. Sinds 2003 heeft NV Wonen boven winkels Amersfoort circa veertig woningen opgeleverd. In 2011 zullen dat er 120 zijn. Hoewel het om een beperkt aantal woningen gaat, zijn de gevolgen groot. Het aanzien van de binnenstad en de leefbaarheid verbeteren er sterk door.





http://www.de-alliantie.nl