Technische Universiteit Eindhoven

Opkomst online UR-verkiezingen weer hoog: 46 procent

Geplaatst: 15 december, 2008

46 procent van de studenten van de TU/e heeft vorige week gestemd bij de verkiezingen voor de universiteitsraad (UR). Daarmee ligt de opkomst voor het vijfde jaar op rij boven de 45 procent. Winnaar is studentenfractie Groep-één, die met haar zes zetels twee keer zo groot wordt als concurrent PF.

De winnende groep. Foto: Rien Meulman

Groep-één neemt een zetel over van de andere studentenfractie, PF, die afgelopen jaar vier zetels had, en komend jaar dus drie. Groep-één kreeg 1821 stemmen, PF 1017. De laatste heeft hiermee 36 procent van de stemmen. Daarmee tekent zich een dalende trend af voor deze fractie. De PF kreeg in 2006 nog de voorkeur van 46 procent van de kiezende studenten; in 2007 was dat al gedaald naar 42 procent.

Bij Scheikundige Technologie was de opkomst voor deze UR-verkiezingen het hoogst. Daar bracht 58,9 procent van de studenten hun stem uit. Bij Bouwkunde was de opkomst het laagst: 36,5 procent. De online stembus ging om 0.00 uur op 9 december open, vertelde voorzitter van het kiesbureau Ben Donders bij de bekendmaking van de uitslag. En 25 seconden later was de eerste stem al binnen.

Voor de personeelsgeleding, goed voor negen zetels in de UR, waren dit jaar geen verkiezingen. De verkiezingen voor het personeel vinden eens in de twee jaar plaats.

De integrale uitslag van de UR-verkiezingen is hier te vinden.