Royal Haskoning


vergistingprocede Columbus klaar voor de markt

15-12-2008

Royal Haskoning en GMB brengen samen de energiezuinige en CO2 neutrale vergistinginstallatie, de Columbus, op de markt. Ook Essent Warmte heeft interesse vanwege de duurzame warmte die Columbus kan opleveren op lokaal niveau.

De zuivering van Nederlands afvalwater levert jaarlijks ongeveer 20 kg slib per inwoner op. Met Columbus is het mogelijk om dit afvalproduct op een kostenefficiënte, energiezuinige en CO2 neutrale manier te vergisten. Energiezuinig betekent in dit geval 70 procent minder energieverbruik dan bij traditionele slibvergisters waarmee Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties op dit moment werken. Het methaangas dat bij het biologische proces van de Columbus vrijkomt, kan bovendien gebruikt worden om duurzame stroom op te wekken. Landelijke en Europese regelgeving stimuleren deze winning van energie uit afval.

Het contract voor de samenwerking tussen GMB en Royal Haskoning is op 10 december jl. ondertekend door Gerrit-Jan van de Pol, Directeur GMB Slibverwerking, Michel Dijk, Directeur GMB Civiel en René Noppeney, Directeur Divisie Water Royal Haskoning.

GMB is bijzonder enthousiast over de Columbus. "Met deze installatie kunnen afvalwaterzuiveringen energieneutraal worden en wordt tevens een forse bijdrage geleverd aan CO2 reductie. Daarmee lopen we voorop in de markt. Andere toepassingen zien we ook in de industrie. Eigenlijk in elk proces waarbij biomassa vrijkomt." De ontwikkeling van een vergistingsinstallatie is adviesbureau Royal Haskoning op het lijf geschreven. Maar een ontwerp is nog geen installatie. "Daarom werken we samen met GMB. GMB is zowel slibverwerker als bouwer. Die combinatie is uniek. Ze begrijpen als geen ander waar ik het over heb", zegt Ben Bisseling. Bisseling is Director Marketing & Business Development bij de divisie Water van adviesbureau Royal Haskoning. Hij is de geestelijke vader van de Columbus en bedacht het concept. Een innovatief concept, met bewezen technologieën als bouwstenen. "We hebben ook het voornemen een Columbus-vergister bij de slibverwerkingslocatie van GMB in Zutphen te bouwen. Zo laat GMB ook aan de markt zien dat ze als slibverwerker zelf vertrouwen hebben in deze innovatie."

Ook Essent Warmte ziet toekomst in de Columbus. Zij wil samen met lokale partners woonwijken en bedrijventerreinen voorzien van duurzame warmte. Een rioolwaterzuivering is voor hen daarbij een potentiële partner. Het concept Columbus maakt een hoge biogasopbrengst mogelijk en beperkt de warmtebehoefte van de vergister. Dat is gunstig voor externe warmtelevering.

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen

Annemie Peters-Otten
Annemie Peters-Otten
T +31 (0)24 3284 935
E Annemie Peters-Otten