Psychotherapie, mentaal kapitaal van onze samenleving

15/12/2008 12:51

Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie

Ongeveer 13,5% van de Nederlandse bevolking heeft een persoonlijkheidsstoornis. De maatschappelijke kosten hiervan bedragen zo'n 3,6 tot 7 miljard euro per jaar. Deze kosten bestaan uit medische, justitiële en werkgerelateerde kosten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis volledig kunnen herstellen door behandeling met psychotherapie. Uit kosteneffectiviteitstudies blijkt dat tijdig inzetten van psychotherapie een maatschappelijke investering is die zijn economische vruchten in veelvoud afwerpt.

De psychotherapie was in de verdediging gedrongen. "Een praatje bij de kapper, werkt dat niet net zo goed?" "Moet dat allemaal wel zo lang duren?" "Kun je eigenlijk wel zonder medicijnen van je angst of depressie afkomen?" "Is dat nou nodig, zo mysterieus?" De antwoorden komen nu op basis van rigoureus wetenschappelijk onderzoek. Psychotherapie is effectief, de kapper niet. Soms duurt een behandeling kort, maar voor complexe problematiek is tijd nodig. En ja, je kunt van angsten en stemmingen afkomen zonder medicijnen, ook van je persoonlijkheidsproblemen. En daar is niets geheimzinnigs aan.

Mentaal Kapitaal

Psychotherapie wérkt en is kostenbesparend. Het NVP-congres Mentaal Kapitaal op 19 december 2008 gaat over de maatschappelijke en economische waarde van psychotherapie. Vooraanstaande sprekers spreken over de waarde en opbrengst van psychotherapie, bijdragen aan zowel curatie als preventie van psychische problemen en optimaliseren van duur en intensiteit van psychische zorg.

Programma

De eerste twee hoofdsprekers, Rifka Weehuizen en Djora Soeteman onderzochten de maatschappelijke en economische kosten en opbrengsten van psychotherapie. De resultaten liegen er niet om. De derde hoofdspreker, Karl Heinz Brisch uit München, ontwikkelde psychotherapeutische preventieprogramma's vanuit het gehechtheidparadigma, die zeer succesvol blijken. Aan het eind van de ochtend reflecteert Justine van Lawick op deze hoofdlezingen. Deelnemers aan het forum zijn: prof. dr. R. Verheul (bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen UVA), de heer J. de Boer (Univé-VGZ-IZA-Trias), mevrouw L. Reitsema (vice-voorzitter Landelijk Platform GGz), drs. D. Bouman (voorzitter Nederlandse Vereniging voor vrijgevestigde psychotherapeuten) en dr. A. Veeninga (voorzitter Nederlandse Vereniging Psychotherapie).

De NVP

Het jaarlijkse NVP-congres trekt doorgaans 450 psychotherapeuten, psychotherapeuten in opleiding, en vertegenwoordigers van diverse organisaties en (koepel)verenigingen op het terrein van de GGz.

De NVP is de overkoepelende beroepsvereniging van psychotherapeuten en diegenen die daartoe in opleiding zijn. De NVP is opgericht in 1930 en heeft ongeveer 2700 leden. In de NVP werken acht specialistische psychotherapieverenigingen en de vereniging van aankomend psychotherapeuten (NVaP) samen.





http://www.psychotherapie.nl