Politie Hollands Midden


Datum: 12 december 2008

Met Bob de feestdagen in

In Nederland vallen elk jaar zo'n 150 doden in het verkeer door alcohol. Daarnaast belanden 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis na een alcoholgerelateerd verkeersongeval (landelijke cijfers over de afgelopen vijf jaar). Daarom controleert de politie op alcohol in het verkeer.

In 2007 heeft het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden in totaal ruim 30.000 blaastesten afgenomen van bestuurders. Hierbij zijn in totaal 310 bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed, wat neerkomt op 1,03%.

Dit klinkt weinig, maar het is nog steeds teveel. Aangezien het drinken van slechts drie glazen alcohol het ongevalsrisico met 100% vergroot, blijft Politie Hollands Midden alcoholcontroles belangrijk vinden. In 2007 heeft het RVHT dan ook vaker op alcohol gecontroleerd dan in voorgaande jaren. Daarbij is Politie Hollands Midden in december 2007 uitgerust met een alcoholbus en apparatuur waarmee een positieve blaastest ter plaatse onderzocht kan worden.

Hiermee gaat Politie Hollands Midden de komende tijd extra 'gerichte' alcoholcontroles houden. Dat wil zeggen dat met name rond feestdagen, evenementen en in het weekend in de buurt van uitgaansgelegenheden op alcohol in het verkeer gecontroleerd gaat worden. Politie Hollands Midden richt zich hierbij onder andere op beginnende bestuurders. Bij deze groep bestuurders blijkt het rijden onder invloed extra gevaar op te leveren, onder andere door een lagere alcoholtolerantie en beperkte rijervaring.

Het percentage van 1,03% wijkt af van wat voor politiekorps Hollands Midden in het rapport 'Rijden onder invloed 1999 - 2007' van de Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) staat. Dit rapport is maandag 15 december verschenen, in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. In dit rapport wordt gesproken over een percentage van 4,3% voor de regio Hollands Midden.

Het verschil tussen beide percentages zit onder andere in het feit dat het wetenschappelijk onderzoek van DVS zich baseert op één gehouden controle van 440 staandehoudingen in de regio Hollands Midden, en het hiaat statistisch verantwoord heeft aangevuld met cijfers uit voorgaande jaren. Het onderzoek van DVS is een landelijk onderzoek, welke als doel heeft om landelijke trends en ontwikkelingen zichtbaar te maken.

--- einde bericht --
---