Gemeente Lansingerland


Jongerenbeurs Lansingerland geslaagd, jonge Mantelzorgersprijs uitgereikt
De Pedaalridders op de jongerenbeurs 2008

Ruim 200 jongeren kwamen naar de Jongerenbeurs van gemeente Lansingerland. Deze beurs werd afgelopen zaterdag gehouden in de Brandweerkazerne in Berkel en Rodenrijs.

Doel van deze beurs was jongeren op een actieve, eigentijdse en hippe manier kennis laten maken met allerlei activiteiten en aanbod op het gebied van maatschappelijke ondersteuning in Lansingerland. Halverwege de middag reikte wethouder Boedhoe de Jonge Mantelzorgersprijs uit aan Evi-Anne Knijnenburg.
Jongerenbeurs 2008

Actieve Jongerenbeurs

Zo'n dertig standhouders op de Jongerenbeurs lieten de jeugd van Lansingerland tussen 12 en 18 jaar kennis maken met hun dienstverlening. Dit gebeurde aan de hand van de thema's Move your body, Weet wat je naar binnen werkt, (G)een Kunst, Geld(t) voor jou, Vervoer, Veilig en Kopzorgen. Jongeren konden actief meedoen. Zo organiseerde Invorm een Kookcafé waar jongeren gezonde recepten konden uit proberen. Er was een divers aanbod van diëtisten (Minder Meer, Foodcheck), sportcentra (Healthcenter My Life, Body Blitzz) en uitzendbureaus (Randstad, Perflexxion). De politie informeerde de aanwezigen over veiligheid en de brandweer maakte jongeren enthousiast voor de jeugdbrandweer. Met de schaakvereniging 3B Torens kon een partijtje worden geschaakt en Wielervereniging De Pedaalridders motiveerde de aanwezigen om een wedstrijdje te sprinten. Ook kunst was ruim vertegenwoordigd. Er werd onder andere gemusiceerd door het Muziekpand en het Polderhuis, bij Kunstbreak kon je portretten op dia maken en Theater Vlammen liet ook de nodige creativiteit zien. Op het podium konden jongeren hun eigen talent laten zien of meekijken of meedoen met demonstraties. Zo was er een spinningdemonstratie waarbij je je in het zweet kon werken, waren er diverse streetdance demonstraties, werden er gedichten voorgedragen en kon de kunst van het jongleren worden afgekeken. En mocht je als jongere problemen hebben of je verhaal kwijt willen, dan waren er diverse organisaties aanwezig waar je terecht kan, zoals de Kindertelefoon en Stichting Mantelzorg.

De volledige lijst van deelnemers staat op www.lansingerland.nl/wmo.

Jongerenbeurs 2008

Verloting mini-laptops

Tijdens de beurs werden twee mini-laptops verloot, waarvan er een gesponsord werd door Informatique. De gelukkige winnaars waren:

Simone van Langen, Vleugelvaren 9, Bergschenhoek

Jolien Voshol, Verheullaan 90, Bergschenhoek

Zij waren helaas op het moment van verloting niet meer aanwezig op de beurs, maar ontvangen zo snel mogelijk bericht wanneer ze de laptop kunnen ophalen.

Uitreiking Jonge Mantelzorgersprijs

Halverwege de beurs werd de Jonge Mantelzorgersprijs uitgereikt door wethouder Boedhoe. Ruim één miljoen kinderen in Nederland heeft te maken met een zieke ouder of een ziek broertje of zusje. Er zijn in Nederland 4,9 miljoen jongeren onder de 25 jaar. Daarvan groeit 1 op de 10 op met een chronische zieke of gehandicapte ouder, 1,2 miljoen kinderen heeft een ouder met een psychiatrisch probleem, 1 op de 13 kinderen heeft een ouder met een alcoholprobleem, 400.000 kinderen hebben een ouder met een chronische lichamelijke ziekte en 300.00 kinderen een chronische zieke of gehandicapte broer of zus onder de 25 jaar. Gemeente Lansingerland is daarom blij met het initiatief van het steunpunt mantelzorg en vrijwillige thuishulp Lansingerland om een speciale prijs voor mantelzorgers onder de 25 jaar in te stellen. Deze prijs geeft aan hoe groot de waardering is voor deze bijzondere groep jongeren. De gemeente is nog om een andere reden blij met dit initiatief omdat het ons streven ondersteunt naar meer maatschappelijke samenhang en dat iedereen mee kan blijven doen met de maatschappij. Mantelzorgers en ook jonge mantelzorgers vervullen daarbij een zeer belangrijke rol. Jonge Mantelzorgersprijs

Wethouder Boedhoe reikte de prijs uit aan Evi-Anne Knijnenburg. Zij zorgt vanaf haar zesde voor haar oudere gehandicapte zus. Bodine werd geboren met een schildklierafwijking en dit heeft geleid tot een forse achterstand in haar geestelijke en motorische ontwikkeling. Dat ze zich een eigen plekje heeft verworven, heeft ze voor het grootste gedeelte te danken aan haar jongere zus van nu 13 jaar oud.

Evi-Anne heeft een rondvlucht voor twee personen gewonnen vanaf Rotterdam Airport over de regio.