Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester en Kuiken over het voornemen van horecaondernemers in Tilburg om foto's op het internet te plaatsen van ambtenaren die het rookverbod moeten handhaven

Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester en Kuiken over het voornemen van horecaondernemers in Tilburg om foto's op het internet te plaatsen van ambtenaren die het rookverbod moeten handhaven

Kamerstuk, 15 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-2896309

15 december 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de vragen van de Kamerleden Bouwmeester en Kuiken (beiden PvdA) over het voornemen van horecaondernemers in Tilburg om foto's op het internet te plaatsen van ambtenaren die het rookverbod moeten handhaven (2080905800).

Vraag 1

Kent u het bericht dat horecaondernemers in Tilburg worden opgeroepen om foto's op internet te plaatsen van ambtenaren die het rookverbod moeten handhaven?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over deze actie? Deelt u de menig dat dit volledig onacceptabel is, zowel gelet op het aspect van privacy, maar ook omdat het doel intimidatie is, en mogelijk agressie uit kan lokken?

Antwoord 2

Het fotograferen van controleurs van de Voedsel en Waren autoriteit is onacceptabel. Dit is onrechtmatig tegenover degenen die worden gefotografeerd en kan een intimiderende werking hebben. Bovendien belemmert het de controleurs in de uitoefening van hun bevoegdheden en dat is strafbaar.

Vraag 3

Welke stappen gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord 3

De VWA heeft op 20 november 2008 een persbericht uitgebracht dat opgetreden zal worden tegen degenen die foto's van controleurs maken en publiceren. Als deze situatie zich onverhoopt toch voordoet, zal de VWA civielrechtelijke en/of strafrechtelijke procedures starten. Mijn ambtsgenoot, de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, heeft in 2006 het programma Veilige Publieke Taak ingesteld, dat onderzoek naar geweld tegen werknemers in publieke taken heeft gedaan. Een van de aanbevelingen van dat onderzoek en nu ook een van de pijlers van het programma is "Ongewenst gedrag tegen werknemers in een publieke taak wordt niet getolereerd en mag niet worden beloond." Hiertoe is ook door de ministers van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties en Justitie, het OM en de diverse organisaties betrokken bij werknemers met een publieke taak, een convenant ondertekend.

Vraag 4

Welke rol kan Horeca Nederland hierin spelen?

Antwoord 4

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verzoek ik dringend hun leden op te roepen de controleurs met respect te behandelen en niet te hinderen bij de uitoefening van hun werkzaamheden. Ik heb hierover al een signaal naar KHN en naar Stichting Red de Kleine Horecaondernemer afgegeven.

Vraag 5

Welke sanctiemogelijkheden heeft u om de plaatsing van foto's op internet met dit doel tegen te gaan?

Antwoord 5

Als een foto van een controleur op internet verschijnt, start de VWA een civiele procedure. Hierbij wordt een verbod van die activiteiten geëist en een schadevergoeding. Daarnaast maakt de VWA van de incidenten proces verbaal op. Deze worden ingediend bij het openbaar ministerie. Op basis van artikelen 179 en 184 van het Wetboek van Strafrecht kan het OM een geldboete en/of gevangenisstraf eisen. De maximumboetes bij artikelen 179 en 184 van het Wetboek van Strafrecht bedragen respectievelijk EUR 18.500,- en EUR 3.7000,- .

persbericht VWA 20 november 2008