Vlaamse Overheid

actualiseert de Vlaamse Regering het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen actualiseert de Vlaamse Regering het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

maandag 15 december 2008

Optimalisatie van het ruimtegebruik vrijwaart Vlaamse toekomst. Basis gelegd voor een ruimtelijke visie voor Vlaanderen in 2050.

Een week na decreten Grond & Pandenbeleid en Ruimtelijke Ordening heeft de Vlaamse Regering vandaag het programma voor de herziening en actualisatie van het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen (RSV) met planhorizon 2012, goedgekeurd.
Na drie jaar intensief onderzoek en overleg stemt Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, de instrumenten uit de decreten Grond & Pandenbeleid en Ruimtelijke Ordening optimaal en doelgericht af op de vandaag geactualiseerde ruimtelijke beleidsdoelstellingen van het RSV. "Een belangrijk luik van het regeerakkoord wordt hiermee ingevuld", stelt de minister. "Tegelijkertijd gaan we onverminderd door met de uitvoering van het huidige RSV en tekenen we de krijtlijnen uit voor een nieuwe ruimtelijke visie met het project 'Ontwerpend Vlaanderen 2020-2050' ", gaat Dirk Van Mechelen verder.
Het prioritair uitwerken van een operationele visie en beleidskader voor de grensoverschrijdende ruimtelijke netwerken (Vlaamse Ruit, de kust, ...) zal instaan voor de nodige beleidscontinuïteit tussen de planhorizons 2007-2012-2050.

Het RSV, zoals dat in 1997 werd uitgetekend met planhorizon 2007, was de voorbije jaren de drijvende kracht achter heel wat belangrijke planningsprocessen op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau. De uitvoering ervan zit momenteel op volle kruissnelheid.

Het is eigen aan de methode van structuurplanning is dat het ruimtelijke beleid continu geëvalueerd wordt, zodat er permanent bijgestuurd kan worden als dit wenselijk wordt vanwege nieuwe evoluties in de samenleving. Ook het regeerakkoord formuleert de ambitie om het huidige Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen te evalueren en de tijdige herziening ervan voor te bereiden. De nood aan deze structuurplannen en ruimtelijke visievorming werd vorige week met de goedkeuring van de twee decreten inzake ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid door de Vlaamse Regering bevestigd. Na een grondige evaluatie van het RSV was duidelijk dat de visie, de ruimtelijke principes en de inhoudelijke samenhang ervan een bruikbaar beleidskader blijven bieden voor de ruimtelijke uitdagingen die vandaag de dag actueel zijn, zeker op de korte en middellange termijn (planhorizon 2012).

Er werd daarom beslist om deze herziening aan te pakken via twee parallelle sporen.

Voor de korte termijn heeft de Vlaamse Regering vandaag, op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, beslist om het bestaande RSV te actualiseren en gedeeltelijk te herzien. De visie, principes en doelstellingen van het RSV worden daarin niet in vraag gesteld. De finaliteit van deze herziening bestaat erin de planhorizon van het RSV te verlengen van 2007 tot 2012 en enkele operationele knelpunten weg te werken.

Daarnaast wordt parallel gewerkt aan een grondige evaluatie en herziening van het RSV, zodat Vlaanderen ook voor de lange termijn (2020-2050) over een aangepast ruimtelijk beleidskader beschikt.

Door de actualisatie en gedeeltelijke herziening van het RSV kan op de korte termijn (periode 2007-2012) een oplossing geboden worden voor volgende zaken:

- behoefteberekeningen en taakstellingen worden geactualiseerd voor de periode 2007-2012, waardoor voor deze periode voldoende en kwalitatieve ruimte gegarandeerd wordt voor belangrijke functies als wonen, werken, recreatie, lijninfrastructuur en de open ruimte;
- een verlenging van de planhorizon tot 2012 laat toe om alle planningsprocessen in uitvoering van het RSV effectief af te ronden; het biedt provincies en gemeenten de mogelijkheid om hun taken uit te voeren;

- voor een aantal acute knelpunten in de uitvoering van het RSV wordt een oplossing geboden.

"Met deze actualisatie en gedeeltelijke herziening worden nieuwe impulsen gegeven om de ruimtelijke uitdagingen tot 2012 op een gerichte wijze aan te pakken. Op die manier worden ook in tijden van economische crisis, vanuit de Vlaamse Regering duidelijke inspanningen geleverd om de ruimtelijke potenties van Vlaanderen te verzilveren en grootschalige projecten te initiëren", besluit Dirk Van Mechelen.

U vindt de ruimteboekhouding in bijlage.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Evolutie taakstellingen voor de periode 2007-2012(WORD DOCUMENT, 37 KB)