Vlaamse Overheid

47.911 ha landbouwgebied en 780 ha natuur- en bosgebied in de Antwerpse en Limburgse Kempen

Minister Dirk Van Mechelen herbevestigt 47.911 ha landbouwgebied en 780 ha natuur- en bosgebied in de Antwerpse en Limburgse Kempen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

maandag 15 december 2008

"Het was een huzarenstuk om in de Antwerpse Noorderkempen en de Limburgse Kempen de bedrijfszekerheid voor de landbouw te combineren met het veilig stellen van de natuurwaarden", aldus Dirk VAN MECHELEN, Vlaams minister Van Ruimtelijke Ordening. "Maar onze inspanningen zijn beloond. Na anderhalf jaar intensief overleg met alle betrokken actoren heeft de Vlaamse Regering alvast de agrarische en natuurlijke structuur in deze gebieden herbevestigd. Nieuwe afbakeningen zullen de komende jaren volgen" stelt de minister.

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen moet in Vlaanderen 750.000 ha landbouw, 150.000 ha natuur en 10.000 ha bijkomend bosgebied worden vastgelegd. Hiervoor werd sinds oktober 2003 een hele reeks planningsprocessen opgestart om gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur af te bakenen. Vlaanderen werd hiervoor in 13 regio's ingedeeld.

Voor de regio's Noorderkempen en Limburgse Kempen-Maasland werd het afbakeningsproces in 2006 opgestart op basis van een grondige analyse van de streek. Dan volgde een intensief overleg met de provincies, de gemeenten en de belangrijkste belangengroepen (landbouworganisaties, natuur- en bosverenigingen). Dit resulteerde uiteindelijk in de gewenste ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos in deze twee regio's.

Vandaag werden dan ook op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heel wat landbouwactiviteiten en natuurzones op de gewestplannen herbevestigd. In de regio's Noorderkempen en Limburgse Kempen-Maasland gaat het over respectievelijk 31.316 ha en 16.595 ha landbouwgebied, naast 550 ha en 230 ha natuur- en bosgebied.

Naast de herbevestiging van landbouwgebied, worden in deze regio's in welbepaalde gebieden nieuwe acties gedefinieerd. Deze acties zullen de volgende jaren volgens een afgesproken prioriteit worden opgestart. Dit moet in de Noorderkempen en de Limburgse Kempen uiteindelijk leiden tot nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) met bijkomende afbakeningen voor landbouw, natuur en bosgebied.

In de twee besproken regio's liggen een aantal belangrijke Europees beschermde vogel- en habitatrichtlijngebieden. Deze kwetsbare gebieden vragen altijd extra omzichtigheid.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen is beslist om in drie vogelrichtlijngebieden in de Noorderkempen toch de landbouwactiviteit te herbevestigen.

Hiervoor werd eerst onderzocht of de huidige landbouwactiviteit geen risico zou betekenen voor de instandhoudingdoelstellingen voor deze vogelrichtlijngebieden. Het onderzoek wees uit dat de vandaag bestaande landbouwactiviteit geen probleem stelt, mits een aantal beschermende maatregelen, zoals beheersovereenkomsten en de aanduiding van bouwvrije zones (b.v. ten behoeve van weidevogels) vooropgesteld worden.

De vandaag besliste herbevestiging bekrachtigt ook een moeizaam tot stand gekomen, maar waardevolle overeenkomst tussen de Boerenbond en Natuurpunt over het grondgebruik in en rond het natuurgebied de 'Liereman' te Turnhout.

In de Limburgse kempen liggen ook heel wat Europese vogelrichtlijngebieden en hier moet een gelijkaardig onderzoek nog gebeuren vooraleer de landbouwgebieden herbevestigd kunnen worden. Ook hier zullen specifieke maatregelen voor natuurwaarden zich opdringen om het precaire evenwicht te behouden. Zo is het uitgestrekte vogelrichtlijngebied te Peer tegelijkertijd een belangrijk landbouwgebied. De Vlaamse overheid beschikt al over heel wat informatie om in te schatten welke maatregelen nodig zijn om landbouw te bestendigen en hier eveneens de instandhoudingdoelstellingen veilig te kunnen stellen. Begin volgend jaar zal de Vlaamse regering dan ook een aanvullende beslissing kunnen nemen om bijkomend 5.000 ha landbouwgebied te herbevestigen in dit vogelrichtlijngebied. Een aantal specifieke maatregelen ter vrijwaring van zeldzame vogelsoorten zoals o.a. de grauwe kiekendief, de blauwborst en de ijsvogel, zullen daarbij zeker niet over het hoofd gezien worden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be