Minister Van der Laan bij viering naturalisatieceremonie in Rotterdam

In het hele land vieren maandagavond 15 december nieuwe Nederlanders het verkrijgen van het Nederlandse staatsburgerschap. Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie is maandagavond aanwezig bij de naturalisatieceremonie in het stadhuis in Rotterdam. Het verkrijgen van het Nederlanderschap is een moment om stil bij te staan. Voor sommigen is het een sluitstuk van een lang proces. Voor anderen korter omdat ze hier geboren en getogen zijn.

'Met uw keuze voor Nederland en de Nederlandse nationaliteit geeft u aan dat u samen wilt werken aan de toekomst van dit land en, dat u samen wilt leven in dit land', zegt Van der Laan vanavond tegen de 60 nieuwe Nederlanders. 'Met uw keuze zegt u: ik wil erbij horen, ik wil meedoen aan de Nederlandse samenleving en ik wil mijn leven hier, in dit land opbouwen U maakt nu deel uit van onze democratie, uw democratie. Vrijheden en rechten gelden voor u, maar u moet ze ook accepteren als het om anderen gaat.'

Sinds 1 januari 2006 zijn gemeenten verplicht een naturalisatieceremonie te organiseren. Voor het eerst wordt de landelijke naturalisatiedag gehouden op 15 december. De vorige datum (24 augustus) kwam niet goed uit omdat deze dag midden in de zomervakantie viel. Voor de nieuwe datum is gekeken naar een dag met een feestelijke betekenis. Unaniem is eerder dit jaar gekozen voor 15 december, Koninkrijksdag. Op 15 december 1954 werd het Koninkrijkstatuut getekend, waarin de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebieden zijn geregeld.