Senternovem


09-12-2008 | SenterNovem draagt bij aan wet uitbanning gloeilampen

De inspanningen van SenterNovem om de gloeilampen uit de winkels te laten verdwijnen hebben hun vruchten afgeworpen. Mede dankzij de lobby van SenterNovem (via deelname Ecodesign Regulatory Committee) heeft vandaag een wetgevend comité van lidstaten ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de gloeilamp gefaseerd van de Europese markt te bannen.

Alle matte gloeilampen en de meest energieverbruikende heldere gloeilampen (van 100 Watt) mogen al na 1 september 2009 niet meer in de handel gebracht worden. De detailhandel mag na 1 september 2009 hun voorraad gloeilampen nog verkopen, totdat met tussenstappen per 1 september 2012 in heel Europa geen enkele gloeilamp meer verkocht mag worden. De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan. Daarna zou de LED-verlichting zo ver ontwikkeld moeten zijn dat het, naast spaarlampen, als alternatief kan dienen. Verder worden er met het aangenomen wetsvoorstel eisen gesteld aan functionaliteit en kwaliteit van huishoudelijke verlichting.

De besparing die gepaard gaat met deze maatregel wordt wordt voor Europa voor 2020 geschat op meer dan 39 TWh (TeraWatthour), wat neerkomt op het elektriciteitsverbruik van 25 miljoen huishoudens. Bij alleen overblijven van spaarlampen gaat het om ruim 80 TWh per jaar.

Hans-Paul Siderius heeft namens SenterNovem het ministerie van VROM ondersteund in het proces, wat betreft commentaar op voorstellen van de Commissie, maar met name door de "interface" te vormen tussen de hoge ambities van minister Cramer en de realiteit in Brussel (waar Nederland alleen stond met de wens om zo snel mogelijk alles wat geen spaarlamp is uit te faseren). Hans-Paul heeft er aan de ene kant voor gezorgd dat de hoge ambities zo overkomen in Brussel dat wel duidelijk is dat we ook openstaan voor (de onvermijdelijke) compromissen en aan de andere kant van de voorstellen vanuit Brussel de punten benadrukt die wel in de richting van de Nederlandse ambities gaan. Hiermee is ook voorkomen dat het uiteindelijke voorstel van de Commissie nog verder zou verwateren.
Contact

Hans-Paul Siderius
SenterNovem
E-mail: Hans-Paul Siderius