Nieuw verschenen: Tussen zelfbestuur en paternalisme.

15/12/2008 17:38

MOVISIE

Hoe kunnen de eigen krachten van burgers in achterstandswijken worden aangesproken en ontwikkeld? In de vandaag verschenen publicatie 'Tussen zelfsturing en paternalisme. Inhoud geven aan empowerment in achterstandswijken' gaan Radboud Engbersen, Ard Sprinkhuizen, Matthijs Uyterlinde en Vasco Lub in op deze vraag aan de hand van het begrip empowerment.

Empowerment is een begrip dat op allerlei plaatsen opduikt. Niet alleen in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook op allerlei deelterreinen van sociaal beleid, bijvoorbeeld in het 40-wijken beleid van het programmaministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) of in het beleid van gemeenten gericht op het inhoud geven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar wat is dat nu eigenlijk, empowerment? Waarom staat de empowermentbenadering in de belangstelling?

Sinds jaar en dag worden mooie woorden gesproken over bottom-up werken: het optimaal aanboren en benutten van het sociaal kapitaal dat burgers vertegenwoordigen. Maar vaak zijn het toch professionele instanties die de hoofdrollen opeisen en krijgen in uitvoeringspraktijken gericht op het verbeteren van achterstandswijken. Kunnen de bakens verzet worden?

De auteurs betogen dat een dergelijke perspectiefwisseling de moeite waard is om te worden verkend. Kern van empowerment is het optimaal aanspreken en tot ontwikkeling brengen van de eigen kracht van burgers. Empowerment richt de aandacht op het subtiele samenspel tussen burger, sociale professional en beleidsmaker, waarbij de subtiliteit vooral ligt in het aanreiken van de juiste combinatie hulpbronnen. De publicatie is geïllustreerd met veel praktijkvoorbeelden van empowermentstrategieën, die laten zien dat er veelbelovende resultaten te boeken zijn met deze vormen van inzet.

Tussen zelfsturing en paternalisme. Inhoud geven aan empowerment in achterstandswijken.

Auteurs: Radboud Engbersen, Ard Sprinkhuizen, Matthijs Uyterlinde en Vasco Lub.

Foto's:Redmar Kruithof en Spaarnestad Photo.

ISBN 97 89 08 86 90 303.

Prijs: 12,50 euro.

Te bestellen via www.movisie.nl of via bestellen@movisie.nl.





http://www.movisie.nl