Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


RACM Lelystad gaat uit haar dak

Persbericht

15 december 2008
Aan het RACM gebouw aan de Oostvaardersdijk vinden de komende tijd ingrijpende werkzaamheden plaats, om te voorkomen dat lekkages aan dak en ramen schade zullen berokkenen aan installaties en de scheepsarcheologische collecties. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijft het gebouw open voor publiek. De werkzaamheden vangen maandag 15 december aan en zullen geruime tijd in beslag nemen.

Wie één dezer dagen het gebouw van RACM Lelystad ziet, vraagt zich misschien af of men bezig is dit te slopen. Niets is echter minder waar! In het gebouw van RACM Lelystad aan de Oostvaardersdijk bevindt zich het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. In dit depot wordt een collectie beheerd van onschatbare waarde: tienduizenden geconserveerde en gerestaureerde voorwerpen, alle afkomstig uit scheepswrakken.

De meeste voorwerpen zijn aangetroffen in Flevolandse bodem. Flevoland bleek immers bij het droogvallen van de polders een gigantisch scheepswrakkenkerkhof te zijn. Er bevinden zich echter vondsten uit heel waterrijk Nederland.

De RACM heeft als opdracht deze unieke collectie maritiem erfgoed zodanig te beheren dat de voorwerpen, die variëren van een koffiekopje tot een compleet scheepswrak, voor het nageslacht behouden blijven. De condities in het gebouw moeten waarborgen dat deze taak goed uitgevoerd kan worden. Het RACM gebouw werd in 1997 gebouwd. In de loop der jaren zijn aan het gebouw enige technische gebreken ontstaan.

De zgn. buitenschil van het gebouw (de houten dakbekleding) zal in haar geheel worden verwijderd. Het dak zal vervolgens worden voorzien van een waterdichte coating. Een groot deel van de ramen zal worden vervangen. Het RACM gebouw is een bijzonder procesgebouw. Met het oog op de scheepsarcheologische bestemming heeft de architect het ontworpen als een omgekeerd schip. De Rijksgebouwendienst hoopt met de maatregelen die nu worden uitgevoerd, de mankementen op te lossen.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijft het gebouw voor publiek toegankelijk. De entree is gratis (van 10.00 tot 16.30 uur). Wie een rondleiding wenst, koopt een kaartje bij de Bataviawerf. Daarmee heeft men toegang tot zowel de Bataviawerf als het RACM gebouw.
Het RACM Lelystad gebouw

Het RACM Lelystad gebouw

Voor meer informatie over het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot en de verbouwing kunt u zich wenden tot Benno van Tilburg, 0320-269733, b.van.tilburg@racm.nl of Lies Resink, 0320-269706, l.resink@racm.nl