Essent


---

Essent koopt Noordzeegas van GDF SUEZ en Lundin

Genève, 15 december 2008 - Essent, GDF SUEZ E&P Nederland B.V. en Lundin Netherlands B.V. hebben een overeenkomst gesloten voor de levering en verkoop van aardgas uit de Nederlandse Noordzee.

GDF SUEZ zal gas gaan opboren uit het gasveld dat bekend staat als E17-A, één van de gasvelden voor de Nederlandse Noordzeekust. Deze gasvelden zijn verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van de totale Nederlandse gasproductie.

Het totale verwachte productievolume van E17-A is 2,5 miljard kubieke meter aardgas. Zodra de productie eind 2009 aanvangt, zal Essent het gehele aandeel van GDF SUEZ en Lundin in het gasveld aankopen.

De overeenkomst tussen GDF SUEZ, Lundin en Essent is een belangrijke stap voor Essent om gas veilig te stellen voor haar Nederlandse aardgasportfolio en garandeert voor GDF SUEZ en Lundin de verkoop van opgeboord gas in een opwaartse markt.

"De overeenkomst tussen GDF SUEZ, Lundin en Essent is een nieuw samenwerkingsverband tussen belangrijke leveranciers en zal leiden tot directe contracten voor gaslevering met offshore-gasproducenten", zegt de CEO van Essent Trading, Paymon Aliabadi.

"De ontdekking en ontwikkeling van gasveld E17-A laat wederom zien dat GDF SUEZ E&P Nederland B.V. goed in staat is nieuwe reserves aan te boren en op de markt te brengen, zelfs in een groot en ontwikkeld gebied als de Nederlandse Noordzee. Het sluiten van een gasverkoop is een belangrijke mijlpaal in deze ontwikkeling", zegt Jean Marie Dauger, Executive Vice President, verantwoordelijk voor de Global Gas & LNG Business Line.

Over Essent

Met een jaarlijkse omzet van EUR 7,4 miljard in 2007 is Essent het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudens en zakelijke klanten. Essent is in de gehele energieketen actief: van productie van energie tot levering aan eindverbruikers. De onderneming ziet Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook in Duitsland en in toenemende mate in België een sterke marktpositie opgebouwd. De milieutak van de groep verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken ongeveer 11.000 mensen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.essent.eu en www.essenttrading.com

Over GDF SUEZ

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Het bedrijf is in de gehele energieketen actief: van elektriciteit tot aardgas, zowel upstream als downstream. De bedrijfstakken (energie, dienstverlening en milieu) zijn opgebouwd rond een model voor duurzame groei, om zo de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden: het voorzien in de energiebehoefte, het veiligstellen van energielevering, het tegengaan van klimaatverandering en het optimaliseren van het gebruik van energiebronnen. GDF SUEZ heeft een gediversifieerd energieportfolio en maakt gebruik van hoogwaardige, efficiënte stroomopwekking. Op deze manier kan het bedrijf altijd op innovatieve wijze inspelen op de energiebehoeften van huishoudens, steden en het bedrijfsleven. Bij de GDF SUEZ Group werken wereldwijd 196.500 mensen. Het bedrijf heeft in 2007 een opbrengst van EUR 74,3 miljard gegenereerd. GDF SUEZ staat genoteerd aan de beurzen van Brussel, Luxemburg en Parijs en maakt deel uit van de belangrijkste internationale indices: CAC 40, BEL 20, DJ Stoxx 50, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe en ASPI Eurozone.

Over Lundin Petroleum

Lundin Petroleum is een onafhankelijk Zweeds productiebedrijf dat zich toelegt op olie- en gasexploratie. Het bedrijf beschikt over een goed uitgebalanceerd activaportfolio van wereldniveau, met activa in Europa, Afrika, Rusland en het Verre Oosten. Het bedrijf staat genoteerd aan de Zweedse Nordic Exchange ("LUPE"). Lundin Petroleum bezat op 1 januari 2008 aangetoonde en waarschijnlijke reserves van 184,2 miljoen barrel per dag olie equivalent (MBDOE). Voor meer informatie kunt u terecht op www.lundin-petroleum.com

Contact

GDF SUEZ perscontactpersoon:
Tel. Frankrijk: +33 (0)1 47 54 24 35
Tel. België: +32 2 510 76 70
E-mail: gdfsuezpress@gdfsuez.com

GDF SUEZ contactpersoon Investor Relations:
Tel: +33 (0)1 40 06 66 29
E-mail: ir@gdfsuez.com

Essent Media Relaties:
Jeroen Brouwers, woordvoerder Essent
Tel: +31 73 853 4939
E-mail: mediarelaties@essent.nl