Wereld Natuur Fonds Nederland
Ruim 1000 wonderbaarlijke ontdekkingen in het stroomgebied van de Mekong

Meer dan duizend nieuwe diersoorten zijn de afgelopen tien jaar ontdekt in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azië. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag lanceert. Met een Wonderen-campagne vraagt het WNF momenteel aandacht voor dit soort bijzondere, maar kwetsbare natuur.

Het rapport First contact in the greater Mekong (Eerste ontmoetingen in het stroomgebied van de Mekong; red.) beschrijft de ontdekking van 1068 diersoorten tussen 1997 en 2007. Het gaat bijvoorbeeld om een nieuw soort Huntsman-spin, die een doorsnee van maar liefst 30 centimeter heeft. Of om een felroze duizendpoot die het gif cyanide produceert.

Deze wonderbaarlijke dieren werden vooral aangetroffen in ongerepte natuurgebieden. Maar soms werd een ontdekking gedaan op een verrassende plaats . Zo glibberde een zeer zeldzame adder rond in een restaurant in Thailand. Een hele nieuwe zoogdiersoort, de Laotiaanse rotsrat, troffen wetenschappers aan in een kooitje op een plaatselijke markt. De ontdekking van een nieuwe zoogdierfamilie is bijzonder, want komt zelden voor. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1974.

Spinnen
De nieuwe soorten die in het rapport zijn beschreven, zijn 519 planten, 279 vissen, 88 kikkers, 88 spinnen, 46 hagedissen, 22 slangen, 15 zoogdieren, 4 vogels, 4 schildpadden, 2 salamanders en een pad. Het stroomgebied van de Mekong loopt door Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en de zuid-Chinese provincie Yunnan.

,,We dachten dat dit soort ontdekkingen alleen nog beschreven stond in geschiedenisboeken. Dit bevestigt het belang van natuurbescherming in een regio die zo rijk is aan soorten als het stroomgebied van de Mekong,'' zeg Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF.

Met de campagne Wonderen vraagt het WNF momenteel via televisie, radio, en internet aandacht voor de wonderbaarlijke, maar kwetsbare natuur op aarde. De ontdekkingen in Zuidoost-Azie bewijzen hoe rijk de schatkamer van onze natuur nog is. Onder het motto 'Geloof jij dit?' kan het publiek via www.wnf.nl de eigen natuurkennis testen.

De Wonderen-spot die deze campagne op televisie ondersteunt, is genomineerd voor de Gouden Loeki 2008. Tot 18 december kunt u stemmen op de Wonderen-spot en zorgen dat het WNF de Gouden Loeki voor de beste commercial van 2008 in wacht sleept. De natuurwonderen kunnen deze extra reclame goed gebruiken!



Wereld Natuur Fonds Nederland