GTI NV

GTI Experts versterkt dienstverlening met IECEX 03-certificering

Bedrijven waar explosiegevaarlijke gassen en stoffen kunnen voorkomen zijn al enige jaren wettelijk verplicht om te voldoen aan twee belangrijke Europese richtlijnen: de richtlijnen ATEX 95 en ATEX 137. Deze zijn bedoeld om veilige condities te waarborgen onder andere in de petrochemie, marine en offshore en bij bedrijven voor opslag, overslag en rioolwaterzuivering. Om aan de wettelijke verplichting ATEX 95 te blijven voldoen, is periodiek onderhoud vereist. GTI Experts maakt sinds eind dit jaar deel uit van het selecte gezelschap dat het IECEx 03-certificaat heeft. Daarmee is GTI Experts één van de weinige bedrijven in Nederland die de werkzaamheden conform de normen kan en mag uitvoeren.

De ATEX 95-richtlijn heeft betrekking op producttechnische aspecten. In het kader van deze richtlijn wordt gekeken of elektrische en mechanische bedrijfsmiddelen aan de wettelijke veiligheidseisen voldoen. Onderhoud moet volgens de internationale norm NEN-IEC-EN 60079-19 worden uitgevoerd. Het IECEx03 certificeringschema is in het leven geroepen om bij reparatiebedrijven te controleren op de juiste manier van reparatie, revisie of onderhoud aan explosieveilige bedrijfsmiddelen.

De ATEX 137-richtlijn heeft voornamelijk betrekking op arbeidsomstandigheden. De twee richtlijnen zijn uiteraard niet los van elkaar te zien. Een productietechnisch optimale omgeving geeft namelijk ook garanties voor personele veiligheid. Arbeidsinspectie, maar ook verzekeringsmaatschappijen, zien toe op de naleving van deze richtlijnen. Zelfs de meest vakkundige en volkomen nauwkeurig uitgevoerde reparatie-, revisie- en onderhoudswerkzaamheden geven niet de wettelijk vereiste garantie dat alles volkomen betrouwbaar is. Alleen een IECIEx 03-gecertificeerd revisie- en reparatiebedrijf geeft de vereiste operationele en wettelijke zekerheid.

Exclusieve expertise
Sinds eind dit jaar heeft GTI Experts de bevoegdheid om explosieveilige reparaties, revisies en onderhoud uit te voeren. Dit geeft opdrachtgevers de zekerheid dat er veilig geproduceerd en gewerkt wordt. GTI Experts ontving de certificering uit handen van KEMA. Deze organisatie is één van de vijf zogenoemde Notified Bodies, de instellingen die de certificaten mogen uitgeven.

In de komende tijd zullen veel bedrijven hun ATEX-richtlijnen aan nadere inspecties laten onderwerpen. Dit alles onder het motto 'better safe than sorry'. GTI Experts kan u daarbij van dienst zijn. Bij GTI Experts is het aantal IECEx 03-verantwoordelijken het dubbele van de norm. Op alle vier de regionale vestigingen twee speciaal opgeleide verantwoordelijke personen, in plaats van de voorgeschreven één.