Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Verjaardagsfeest Oscar Niemeyer in SCHUNCK-Glaspaleis

Oscar is jarig en dat wordt gevierd met een Braziliaans feestje op maandag 15 december 2008 in SCHUNCK-Glaspaleis. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (Rio de Janeiro, 1907), één van de protagonisten van de moderne architectuur van de tweede helft van de 20e eeuw, wordt 15 december namelijk 101 jaar. Ter ere van zijn verjaardag organiseert SCHUNCK-Glaspaleis van 12.00 - 17.30 uur een verjaardagsfeest, met verjaardagsversnaperingen én een voorproefje op de tentoonstelling 'Oscar Niemeyer'. Deze tentoonstelling is van vrijdag 6 maart t/m maandag 1 juni 2009 in SCHUNCK-Glaspaleis te zien.

Het werk van Niemeyer is zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit indrukwekkend. Met zijn gigantisch oeuvre van meer dan 600 gebouwen heeft hij het aanzicht van de moderne architectuur wezenlijk vormgegeven. Niemeyer manifesteerde zich onder meer als grootmeester in het benutten van de mogelijkheden van gewapend beton. Dit heeft bij hem niet tot een kille verzakelijking van de architectonische vorm geleid. Integendeel, Niemeyer modelleerde zijn gebouwen als sculpturen, in een grote vormenrijkdom: van gestroomlijnd- geometrisch tot organisch-sensueel. Met zijn 'gebeeldhouwde' betonnen gebouwen verwierf Niemeyer zich in een plaats tussen coryfeeën als Le Corbusier en Nervi.

Rondom zijn 100ste verjaardag - nu alweer een jaar geleden - heeft de Stichting Oscar Niemeyer samen met het Paço Imperial in Rio de Janeiro en Atelier FINEP de tentoonstelling 'Oscar Niemeyer' samengesteld. SCHUNCK-Glaspaleis heeft de Europese primeur om deze bijzondere tentoonstelling te mogen huisvesten, waarbij gastcurator Lauro Cavalcanti de tentoonstelling zal voorzien van een nieuw concept, toegespitst op de locatie zelf.

De tentoonstelling, die van vrijdag 6 maart t/m maandag 1 juni 2009 te zien zal zijn, omvat een overzicht van het gehele oeuvre (periode 1936-2008) en de carrière van Oscar Niemeyer. Middels een aantal significante, grote producties van ontwerpen en projecten uit deze periode wordt tevens zijn werkproces blootgelegd. Daarnaast zal er in bovengenoemde periode een educatief programma, een lezingencyclus en een debat georganiseerd worden. Bij de tentoonstelling verschijnt een tweetalige catalogus (Engels/Nederlands).

De Stadsgalerij is ter gelegenheid van de verjaardag van Oscar Niemeyer op maandag 15 december speciaal geopend. Bezoekers kunnen tijdens het verjaardagsfeest gratis de tentoonstellingen Evan Hecox / Urban Abstract, SCHUNCK Collectors House / The take-off, Dorthe Goeden en de tentoonstelling van Sef van Mulken bezichtigen.

SCHUNCK-Glaspaleis
Bongerd 18 - 6400 AA Heerlen - T +31 45 577 22 00 - www.glaspaleis.nl ma-za 9-23u, zon- en feestdagen 11-17u

///////////////
Informatie voor de pers:
Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl, 045-5772203 Janneke Schmeitz / j.schmeitz@heerlen.nl, 045-5772203

Beeldmateriaal (high res.) verkrijgbaar via Charlotte Berkhout


-----------------------


---- --