Ingezonden persbericht


Persbericht 15 december

Lichtsculptuur STARS schittert in de Rotterdamse skyline

Sinds dit weekend schitteren duizenden lichtjes op de Delftse Poort, het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam. Het kunstproject STARS is een werk van studioVOLLAERSZWART en markeert de bouwplaats van Rotterdam Centraal.

STARS is een tijdelijk kunstproject dat de binnenstad van Rotterdam in december en januari feestelijk aankleedt. De kunstenaars van studioVOLLAERSZWART lieten zich inspireren door de natuurlijke sterrenhemel. Vanwege het vele kunstlicht is die in de stad vaak niet meer te zien.

STARS is opgebouwd uit 350 duizend LED lampen die zich met behulp van een zonnecel overdag opladen en 's nachts acht uur lichtgeven. Het kunstwerk is daarom ook 100% klimaatneutraal. Een team van zes mensen was acht dagen lang tien uur per dag bezig om alle lampen te bevestigen. Zaterdag werden de laatste lichtjes aangebracht. Dankzij het heldere weer van afgelopen weekend was het effect optimaal. Auto's stopten om het gebouw te bewonderen en voorbijgangers vergaapten zich aan de lichtsculptuur.

De lichtsculptuur STARS markeert het grootste bouwproject van de stad, Rotterdam Centraal, en geeft het een feestelijke uitstraling vlak voor Kerstmis. In het kader van de campagne 'Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam' worden meerdere bouwplaatsen in de stad omringd met kunstprojecten en bijzondere activiteiten zoals de zinnenprikkelende routes van Parfum de Boem Boem.

Kunstenaars Madje Vollaers en Pascal Zwart (studioVOLLAERSZWART) zijn experts in het doen van bijzondere ingrepen in de buitenruimte of "citydressing" zoals ze het zelf noemen. Zo waren ze verantwoordelijk voor de aankleding van de binnenstad van Amsterdam tijdens het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. Ze beplakten in 2006 de Witte de Withstraat volledig met fluorescerend roze stippen voor festival De Wereld van Witte de With. Tijdens de Museumnacht van dat jaar overspoelden ze de Rotterdamse binnenstad met duizenden goudkleurige ballonnen. Vorig jaar lieten de kunstenaars van zich spreken met het project 'Cliffhangers'. Ter gelegenheid van Rotterdam 2007 City of Architecture werden veertig bijzondere gebouwen voorzien van paarse elementen.

STARS werd mogelijk gemaakt door Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam, in het kader van de campagne 'Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam'. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze milieuvriendelijke kunstuiting ook omdat de buitenruimte hiermee op duurzame wijze verfraaid wordt. De verlichting heeft geen invloed op de luchtkwaliteit en CO2 uitstoot in de stad.

Ook maakt STARS deel uit van Winter in Rotterdam, sfeervolle winterse evenementen in de maanden november en december.


---

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne Helsen-Wijnen, persvoorlichter van Rotterdam Festivals, 010-4332511, anne@rotterdamfestivals.nl, 06-19350376

De bijgevoegde foto is rechtenvrij te gebruiken met de vermelding © Bas Czerwinski / Rotterdam Festivals. Er is ook filmmateriaal op uitzendkwaliteit beschikbaar.