Openbaar Ministerie


Behandeling klacht niet-vervolging zaak Denise Schouten aangehouden

15 december 2008 - Ressortsparket Den Bosch

De ouders van de in december 1999 overleden Denise Schouten hebben bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch een klacht ingediend tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) Breda om geen vervolging in te stellen tegen verschillende medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het gaat hier om een zogenaamde artikel 12 Sv procedure.

De Rijksrecherche heeft eerder oriënterend onderzoek verricht in deze zaak. In dit onderzoek werd onder andere de mogelijke verwisseling van lichaamsmateriaal betrokken. Net als de officier van justitie gaat de advocaat-generaal er van uit, dat het hart van Denise Schouten helaas is verwisseld met het hart van een onbekende man.

De klacht tegen de beslissing om NFI-medewerkers niet te vervolgen zou aanvankelijk op 16 december 2008 behandeld worden achter gesloten deuren bij het gerechtshof `s-Hertogenbosch. De officier van justitie heeft onlangs besloten om een aantal vragen dat is gerezen naar aanleiding van de bevindingen van de Rijksrecherche nader te laten onderzoeken. Het OM vindt het zeer belangrijk, ook voor de familie van Denise Schouten, om elke speculatie over de gang van zaken rondom haar overlijden uit te sluiten. Het gerechtshof heeft het OM daarvoor de tijd gegund. De klacht zal op een later moment worden behandeld.