Ingezonden persbericht


PERSBERICHT nieuwe tentoonstelling

Den Haag, 2 december 2008

Drie Haagse meester-aquarellisten in Museum Panorama Mesdag

Vanaf 15 december 2008 zal bij Panorama Mesdag de tentoonstelling "Drie Haagse meester-aquarellisten" te zien zijn. Deze unieke aquarellententoonstelling toont werk van drie Haagse kunstenaars Piet van Boxel (1912-2001); Herman Bogman (1890-1975) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983). Kunstverzamelaar Fred Klomp selecteerde speciaal voor deze tentoonstelling ruim 50 aquarellen van deze kunstenaars uit zijn collectie : interieurs en stillevens.

De reeds overleden kunstenaars Piet van Boxel, Rudolf de Bruyn Ouboter en Herman Bogman zijn onder andere lid geweest van de vereniging van Haagse Aquarellisten (1955-1995) en het schilderkundig genootschap Pulchri Studio te Den Haag.

Piet van Boxel
De kunstenaar Jacobus van Boxel (1912-2001) woonde en werkte tot 1990 in Den Haag. De laatste tien jaar verbleef hij in Den Hoorn op Texel. Hij schilderde (zelf)portretten, landschappen en stillevens. Als leerling van de Rotterdamse Academie bij Prof. Heyberg, een oud-leerling van Breitner, leerde hij zijn motieven te vertalen in licht, kleur, lijn, en vorm. Zijn uitspraken inspireerden Van Boxel: "Er is geen achtergrond in een schilderij, er is alleen kleur. De ene kleur roept de andere op en samen moeten ze tot in alle hoeken een harmonieus geheel vormen". Dit heeft Van Boxel zich steeds voor ogen gehouden. Hij werd schilder van fijne kleurakkoorden, van schoonheid van mens en natuur, maar vooral schilder van het licht. Zijn werk spreekt tot de verbeelding door de karakteristieke weergave van mens en natuur en zijn typische Hollandse grijze licht.

Herman Bogman
Hermanus Adrianus Charles Bogman (1890-1975) volgde zijn opleiding aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Voortgekomen uit een schildersmilieu bekwaamde hij zich eerst in olieverf voordat hij zich ging specialiseren in het aquarelleren. Hij maakte voornamelijk stillevens en schilderachtige buurtjes. Zijn 'levensechte' stillevens van krabben, haringen, schelpen en bloemen worden gekenmerkt door een treffende transparantie. De doorzichtigheid van zijn bloemenvazen geven een waarheidsgetrouwe weergave.

Rudolf de Bruyn Ouboter
De aquarellist Rudolf de Bruyn Ouboter (1894- 1983) werd ooit door zijn vriend en collega-schilder Kees Verwey getypeerd als de 'prins der aquarellisten'. Als Verwey hem opzocht op zijn zolderatelier in Den Haag, verbaasde hij zich over de techniek van De Bruyn Ouboter. Na enkele omzwervingen belandde hij in Den Haag, waar hij lessen volgde aan de Haagse Academie. Daar ontdekte hij de aquarelverf, wat hem zo goed beviel dat de terugkeer naar olieverf vanaf dat moment niet meer mogelijk was. Zijn stillevens zijn geïnspireerd door allerlei rekwisieten die hij op zijn atelier had, zoals schelpen, maskers, antieke poppen, prenten en bloem-fruit stillevens. Een terugkerend motief is zijn weergave van Japanse poppen en prenten.

De organisatie van deze driemantentoonstelling is in handen van Panorama Mesdag in nauwe samenwerking met de Haagse collectioneur Fred Klomp, die tevens als gastconservator optreedt. De getoonde werken komen allen uit zijn privéverzameling.
| | | |
| | | |
De tentoonstelling is te bezichtigen van 15 december 2008 t/m 22 maart 2009 in Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.panorama-mesdag.com

Panorama Mesdag is iedere dag geopend en volledig toegankelijk. (Museum Mesdag is gesloten tot begin 2010.)


---