Bomen planten op Curacao voor allerlaatste Koninkrijksdag.

14/12/2008 07:30

Stichting Nationale Boomfeestdag

KOP:

Op maandag 15 december aanstaande wordt voor de laatste keer Koninkrijks-dag gevierd en zal voor de eerste keer op die datum de Naturalisatiedag gevierd worden. Ter gelegenheid hiervan worden, in aansluiting op de Eerste Koninkrijks-Boomfeestdag van vorig jaar, door Stichting Nationale Boomfeestdag, Elisabeth Stichting en de Milieuraad Cura(cc)ao, bomen aangeboden. Deze worden wederom geplant op het Beatrixplein in Willemstad, Cura(cc)ao. Marijke Linthorst (Vaste Kamercommissie Antilliaanse Zaken vanuit Eerste Kamer), Willibrord van Beek (Vaste Kamercommissie, Antilliaanse Zaken Tweede Kamer) en Patricia Grolé (Nederlandse Vertegenwoordiging op Curacao) zullen de bomen planten namens de drie aanbiedende organisaties.

NADERE INFO:

De Eerste Koninkrijks Boomfeestdag is op 15 december 2007 georganiseerd als slotactiviteit van de jubilerende Stichting Nationale Boomfeestdag, die in dat jaar haar 50-jarig Jubileum vierde. Koningin Beatrix was eregast en zij deed toen het voorstel om ook in de andere delen van het Koninkrijk bomen te planten met kinderen van de eilanden. Om dit daadwerkelijk te kunnen realiseren is samengewerkt met Elisabeth Stichting en Milieuraad Curacao. Elizabeth Stichting zet zich in voor projecten op de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland op het gebied van o.a. armoede-bestrijding, onderwijs en milieu. Gladys van Dal, voorzitter van de Milieuraad, ook wel de Bomenkoningin van Curacao genoemd, zet zich al jaren in voor de bomen en natuur op Curacao. Ruim 150 kinderen hebben die dag op het Beatrixplein tientallen divi-divibomen geplant voor een groene gezonde wereld. In 2009 zal de Tweede Koninkrijks-Boomfeestdag worden gevierd op Bonaire.

Koninkrijksdag is de viering van het tekenen van het Koninkrijksstatuut in Nederland. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana. Toen bestond het Koninkrijk uit: Nederland, Suriname, Nieuw-Guinea en de Nederlandse Antillen. Tot nu toe maken deel uit van het Koninkrijk: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen geregeld. Dit jaar wordt de Koninkrijksdag voor het laatst gevierd, omdat de Rijksministerraad besloten heeft om de naturalisatiedag te verplaatsen van 24 augustus naar 15 december. Dit gebeurde op nadrukkelijk verzoek van de Nederlandse gemeenten, de Nederlandse Antillen en Aruba.





http://www.boomfeestdag.nl