Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Eerste Kamer toetst Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

Vandaag en morgen wordt de Wtcg in de Eerste Kamer behandeld. Gelet op de grote gevolgen van deze wet voor chronisch zieken en mensen met een handicap in Nederland heeft de CG-Raad de Eerste Kamer uitdrukkelijk gevraagd de wet te toetsen op zorgvuldigheid en uitvoerbaarheid.

De CG-Raad heeft begin december op uitnodiging van de Eerste Kamer een toelichting gegeven op zijn standpunt over het wetsvoorstel. In deze briefing zijn de leden van de Eerste Kamer geïnformeerd over de twee grote mancos van de wet. Ten eerste een ontoereikende afbakening, waardoor ruim 400.000 gerechtigden het risico lopen dat zij geen tegemoetkoming krijgen. Ten tweede de grote uitvoeringsrisico's bij het CAK, omdat op dit moment onvoldoende duidelijk is of alle benodigde maatregelen tijdig effectief zullen zijn. Tevens is gewezen op de ongewenste inkomenseffecten voor chronisch zieken en mensen met een handicap die nu nog gebruik maken van de fiscale aftrekmogelijkheden buitengewone uitgaven. De CG-Raad heeft daarom gepleit voor een zorgvuldig terugvalscenario.

Afbakening

De CG-Raad heeft in de Eerste Kamer ook gepleit voor een verbetering van de afbakening. De regering heeft hier geld voor gereserveerd en voorgesteld een commissie van wijzen te benoemen. De CG-Raad heeft aangedrongen op meer duidelijkheid ten aanzien van taak en samenstelling van deze commissie en de manier waarop de doorontwikkeling van de afbakening met gebruik van de ICF gaat plaatsvinden. Wanneer hier niet tijdig duidelijkheid over komt kan het opnieuw invoeren van een chronisch zieken-forfait als vangnet dienen voor chronisch zieken en gehandicapten die nu ten onrechte niet gevonden gaan worden.

De CG-Raad vindt dat er bij de invoering van zo'n belangrijke regeling als de Wtcg geen onverantwoorde risicos genomen mogen worden. Vandaag en morgen (15 en 16 december) buigt de Eerste Kamer zich over de Wtcg. Op 22 december zal de Eerste Kamer over de Wtcg stemmen.

(Geplaatst: 15 december 2008)

---