Provincie Utrecht

Kansen voor goederentransport over water in provincie Utrecht

16-12-2008 -

Programma Blue Ports in de maak

Aan vaarwegen is in de provincie Utrecht over het algemeen geen gebrek. Maar wel aan geschikte overslaglocaties voor transport over water. Om het Utrechtse bedrijfsleven daarvan beter de vruchten laten plukken, werkt de provincie aan een stimuleringsprogramma voor Blue Ports.

Het dagelijks bestuur van de provincie wil kansrijke binnenvaarthavens ontwikkelen tot volwaardige Blue Ports met voldoende mogelijkheden voor watergebonden bedrijvigheid en overslag van transport. Dat is de ambitie die GS hebben vastgesteld in het programma voor de Blue Ports. Met als doel dat het goederenvervoer over water in de provincie toeneemt van jaarlijks 6,9 miljoen ton en 100.000 containers naar 10 miljoen ton en 250.000 containers. Deze groei staat gelijk aan circa 300.000 vrachttransporten over de weg. Resultaat zal zijn: minder files op de Utrechtse wegen en minder luchtverontreiniging als gevolg van het vrachtverkeer.

`Port of Utrecht'
Om de groei van het vrachtverkeer de komende jaren over de weg op te vangen, ziet de provincie in elk geval op zes locaties mogelijkheden voor de ontwikkeling van binnenhavens. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal zijn er kansen om een `Port of Utrecht' te realiseren. Dit is een gecombineerde ontwikkeling van Lage Weide (Utrecht) en 't Klooster (Nieuwegein). Publiekprivate samenwerking met het bedrijfsleven biedt daarbij de meeste kansen op succes. Lage Weide is van bijzonder belang, omdat dit momenteel de enige locatie is in de provincie waar containers kunnen worden overgeslagen. Samenwerking met 't Klooster vergroot deze overslagcapaciteit; dit zal een verbeterde distributie en bediening opleveren voor het zuiden van de provincie. Het wegennet rondom de stad Utrecht zal daardoor ook aanzienlijk ontlast worden.

Ook langs de Eem zijn er diverse mogelijkheden voor een gecombineerde versterking van de binnenvaart. Dit is vooral positief voor transport over water van bulkgoederen, zoals beton, zand en grint. In Amersfoort gaat het daarbij om een mogelijke ontwikkeling van een nieuwe kade bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Neonweg. In Eemnes is het bovendien mogelijk om containerschepen te laten laden en lossen. In Vianen bevinden zich twee kansrijke locaties voor Blue Ports: de Industriehaven en de Betonfabriek ten zuiden van de rijksweg A2. Voor containertransport, met aanvoer en afvoer via het water, is versterking van de haven van Wijk bij Duurstede een kansrijke optie. Het bedrijventerrein Amstelhoek (Ronde Venen) tenslotte biedt voor vier bedrijven in de omgeving de mogelijkheid om veel vrachtverkeer van de weg af te halen.

Vervolg
De bouwstenen voor het nieuwe programma Blue Ports zijn het resultaat van onderzoek door TNO en gesprekken van de provincie met de betrokken Utrechtse gemeenten. Het programma wordt in de loop van 2009 uitgewerkt; dan liggen er voor de ontwikkeling van de kansrijke locaties projectplannen. Het programma vraagt naar verwachting om een gezamenlijke investering door het rijk, de provincie, gemeenten en het bedrijfsleven van ruim 20 miljoen euro.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196