Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 16 december 2008

NBL stopt haar activiteiten

Nederland BreedbandLand (NBL) stopt na vier jaar aan het eind van dit jaar al haar projecten. Daarmee komt een eind aan een zeer succesvolle publiek-private samenwerking van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en tientallen (grotendeels ICT-)bedrijven. In 2009 zal alleen de huidige website nog beperkt worden onderhouden en zullen de organisatorische en financiële zaken worden afgewikkeld.

Het NBL startte in december 2004 als onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid (het Ministerie van Economische Zaken) en het ICT-bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief geweest in de sectoren Gezondheidszorg, Onderwijs, MKB, Overheidsdienstverlening en in het thema Mobiliteit. In de perioden 2004 - 2008 is er door het NBL ruim ¤ 8 mln. geïnvesteerd in deze gebieden, waarvan de helft afkomstig van de overheid en de helft uit private bijdragen van het bedrijfsleven.

In de vier jaar van haar bestaan heeft het NBL een groot aantal projecten geïnitieerd in de verschillende sectoren, door succesvolle bestaande ICT-toepassingen te versterken en regionaal of landelijk op te schalen. Daarbij werkte NBL intensief samen met brancheorganisaties, ontwikkelingsmaatschappijen, ondernemers-netwerken en (lokale, regionale en landelijke) overheden, in het bijzonder met EZ en de provinciale overheden onder de vlag van het Ipo (Interprovinciaal overleg).

In de afgelopen jaren is een groot aantal bedrijven als lid aangesloten geweest. Het bestuur werd gevormd door 13 Founding members, die zeggenschap hebben over het beleid. Het ministerie van EZ was daarbij waarnemer. Daarnaast namen er gemiddeld 60 à 70 Associated MKB- en Strategische members deel in het NBL.

Op verzoek van EZ zal de stichting NBL blijven bestaan om de kennisborging via de NBL-website en de zeer omvangrijke kennisbank te garanderen tot eind 2009. In dezelfde periode zullen alle formele en financiële activiteiten worden afgewikkeld. EZ heeft aangegeven komend jaar met het ICT bedrijfsleven te willen bespreken, hoe verdere structurele samenwerking vorm kan worden gegeven.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nederlandbreedbandland.nl.

Noot voor de redactie (