Universiteit Leiden

Islaminstituut ISIM stopt per 1 januari 2009

Het internationale instituut voor de studie van islam in de moderne wereld (ISIM) houdt per 1 januari 2009 op te bestaan. ISIM is tien jaar geleden opgericht door de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen en het ministerie van OCW. Het instituut heeft vernieuwend onderzoek bevorderd en verricht naar maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele trends en bewegingen in hedendaagse islamitische gemeenschappen en samenlevingen wereldwijd.

In het zicht van de afloop van de tijdelijke bijdrage van het ministerie van OCW hebben achtereenvolgens de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam besloten zich terug te trekken. Nadien zijn vanuit de vier instellingen toch nog pogingen gedaan om het onderzoeksinstituut gezamenlijk voort te zetten, maar die pogingen bleven helaas zonder resultaat. De Universiteit Leiden, tevens penvoerder van ISIM, heeft vervolgens de mogelijkheden onderzocht om het werk van ISIM zelfstandig voort te zetten en daartoe een plan voorgelegd aan minister Plasterk. De minister schoof dit plan terzijde. Hij stelt middelen beschikbaar voor de oprichting van een landelijk(e) onderzoekschool/samenwerkingsverband op het gebied van islamstudies.

De Leidse universiteit hecht grote waarde aan het onderzoek naar dynamiek in de godsdienst, maatschappij en recht van moslimgemeenschappen- en samenlevingen. Zij betreurt de opheffing van het ISIM en zal, waar mogelijk met anderen, een substantiële bijdrage op dit terrein blijven leveren.

17/12/2008