Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 december 2008

Universiteitshoogleraar Van Benthem benoemd op wijsbegeerte-leerstoel Stanford University

Gepubliceerd op 18 december 2008

Prof. dr. Johan van Benthem, universiteitsprofessor Logica aan de UvA, is dit najaar benoemd op de endowed Henry Waldgrave Stuart Chair van Stanford University (California, VS). Deze leerstoel in de Wijsbegeerte is gevestigd aan Stanfords School of Humanities & Sciences. Van Benthem was reeds verbonden aan Stanford: sinds 1991 bekleedt hij de Bonsall Visiting Chair of Humanities, met tenure sinds 2005. Ieder voorjaar doceert hij logica aan het Department of Philosophy en doet hij onderzoek aan het interdisciplinaire Center for the Study of Language and Information (CSLI) van Stanford. Rond dit contact vinden geregeld studentenuitwisselingen en dubbelpromoties plaats tussen Stanford en de UvA.

Verwijzingen

Website Department of Philosophy (Stanford)
Website CSLI (Stanford)

Tsinghua University

Van Benthem werd onlangs tevens benoemd tot Weilun Visiting Professor of Humanities aan Tsinghua University (Beijing, China). Rond dit nieuwe contact vindt een samenwerking plaats tussen logici in Nederland en China die in de komende jaren verder zal worden geĂŻntensiveerd. Er wordt onder andere gewerkt aan een vertaalproject (naar het Chinees) van een selectie uit Van Benthems werk, en aan gezamenlijke conferenties en het eerste Chinese logicatijdschrift.

Verwijzingen

Website Tsinghua University
Website vertaalproject
Website conferenties
Website logicatijdschrift

Over Johan van Benthem

Prof. dr. Johan F.A.K. van Benthem (1949) is sinds 1 september 2003 universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de logica en haar toepassingen in de taalkunde, filosofie, informatica en cognitiewetenschap. Hij studeerde in 1972 en 1973 cum laude af in de studies Wiskunde en Wijsbegeerte aan de UvA. In 1977 promoveerde hij aan deze universiteit. Van 1977 tot 1986 was hij lector en later hoogleraar Symbolische logica aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 werd Van Benthem hoogleraar Wiskundige logica en wijsbegeerte der wiskunde aan de UvA. In 1991 werd hij benoemd op de Bonsall Visiting Chair of Humanities aan Stanford University. Sinds datzelfde jaar is hij lid van de Academia Europaea en sinds 1992 van de KNAW. Van Benthem stond aan de wieg van het Instituut for Logic Language and Computation (ILLC), het interdisciplinaire onderzoeksinstituut van de UvA waarin wetenschappers op het gebied van logica, informatica en wijsbegeerte samenwerken.

Van Benthem ontving in 1996 de Spinozapremie van NWO, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd, voor zijn wetenschappelijk verdiensten.

Verwijzingen

Persoonlijke webpagina Van Benthem
Website ILLC
Bron: UvA Persvoorlichting