Gemeente Haaksbergen


Raad unaniem achter regionaal voorkeurtrace N18
18-12-2008 Raad unaniem achter regionaal voorkeurtrace N18 De gemeenteraad is woensdagavond 17 december unaniem akkoord gegaan met de zogeheten bestuurlijk variant als regionale voorkeur voor de tracékeuze van de nieuw rijksweg N18. Dit betekent dat de volledige raad het ook eens is met de voorgestelde aftakking van de nieuw aan te leggen weg bij bedrijventerrein Stepelo in plaats van een aansluiting op Goorsestraat of Hengelosestraat.

Mede op verzoek van LH-fractievoorzitter Van Vlaanderen wordt aan het advies van de gemeenteraad aan de minister van Verkeer en waterstaat toegevoegd dat de nieuwe N18 tussen de A35 en de afslag Haaksbergen-noord als vierbaansweg wordt aangelegd. Wethouder Eshuis zei dat toe, hoewel die aanleg al is opgenomen in het regionale voorkeurstracé zelf.
Voorts komt in de brief aan de minister een toevoeging dat de gemeenteraad eventueel nog een aanvullende reactie inbrengt op het moment dat de samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend. Tenminste als de er meer duidelijkheid is over de gevolgen van het negatieve advies dat de MER-commissie heeft uitgebracht aan de minister.

Noordsingel
Unaniem was de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering van 2008 ook bij de besluitvorming over het bestemmingsplan dat nodig is voor de aanleg van het laatste deel van de Noordsingel. Enkele weken geleden leken de standpunten van de verschillende fracties over dit onderwerp nog verdeeld. Nu gaven alle fracties hun steun aan het bestemmingsplan.
Wanneer er daadwerkelijk begonnen wordt met het laatste stuk van de Noordsingel, is nog niet duidelijk. "Dat hangt van de laatste onderhandelingen over grondaankoop af", zei wethouder Eshuis. "Maar als we daar op korte termijn uit zijn, kan de weg er in 2009 nog wel liggen".

Motie over AWBZ
Raadsbreed nam de gemeenteraad een motie aan om bij de staatssecretaris van VWS en de Tweede Kamer z'n bezorgdheid uit te spreken over de aangekondigde AWBZ-maatregelen per 1 juli 2009. Die maatregelen zouden grote gevolgen kunnen hebben voor een grote groep mensen die afhankelijk zijn van de Algemene wet bijzondere ziektekosten en van de gemeenten. Net als veel andere gemeenten hebben gedaan dringt de gemeenteraad van Haaksbergen aan op uitstel van de maatregelen, zodat onzekerheden en onzorgvuldigheden kunnen worden opgeheven.
De motie was ingediend door Leonie Rutte namens de fracties van VVD, GGH, LH en D66.