PvdA Europees parlement


CO2-uitstoot fossiele brandstof moet omlaag

18 december 2008

Het Europees Parlement stemde vandaag met overtuigende meerderheid voor een wet die de oliemaatschappijen verplicht om een bijdrage te gaan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. In 2020 moet de CO2-uitstoot per liter benzine of diesel met 10 procent zijn teruggebracht. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen over deze richtlijn voerde, is tevreden.

Corbey: "Alle sectoren moeten een bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering, dus ook brandstofproducenten. Oliemaatschappijen kunnen het doel bereiken door schonere raffinage, minder affakkelen van gas dat vrijkomt bij de oliewinning, het bijmengen van biobrandstoffen met een goede CO2-prestatie en het aanbieden van elektriciteit als transportbrandstof."

Volgens Corbey vormt deze nieuwe wet een grote prikkel voor de productie van elektrische auto's. "Verschillende autofabrikanten ontwikkelen elektrische wagens, maar dit wordt alleen een succes als de infrastructuur voor het 'tanken' van elektriciteit handen en voeten krijgt."

Verder stimuleert de richtlijn volgens Corbey de productie van goede biobrandstoffen, zoals algenbrandstof, die niet leiden tot de kap van tropische bossen of hogere voedselprijzen. Ook is de wet een wapen tegen de vervuilende olieproductie: "De trend hier is niet schoner maar steeds vuiler, onder andere door olieproductie uit teerzanden, waar Shell in investeert. Deze wet keert die trend."