PvdA Europees parlement


Grensoverschrijdende boetes

18 december 2008

Bij een bekeuring in het buitenland, maar nog binnen de EU, zal elke Europese burger moeten betalen. Het Europees Parlement heeft vandaag, met sterke steun van alle politieke partijen, ingestemd met de grensoverschrijdende handhaving van verkeersregels in Europa.

PvdA-europarlementariër Lily Jacobs is gelukkig met dit resultaat. "Als we het aantal verkeersdoden in 2010 willen halveren, dan moeten we een einde maken aan de straffeloosheid. Dankzij deze nieuwe regel kunnen we de Europese verkeersveiligheid flink verbeteren."

Op dit moment bestaat een wirwar van bilaterale verdragen in de EU. Daardoor kan het ene land wel, en het andere niet tot vervolging overgaan na een verkeersovertreding door een bestuurder uit een andere lidstaat. Deze nieuwe wetgeving richt zich niet op het harmoniseren van verkeersregels of straffen in Europa, maar houdt puur een betere administratieve samenwerking in.

"Het is natuurlijk onrechtvaardig als een Nederlander een flinke boete krijgt wanneer hij te hard rijdt, terwijl bijvoorbeeld een Franse toerist bij ons straffeloos op het gaspedaal mag drukken of met een borrel op achter het stuur kan kruipen", vindt Jacobs. "Het is voor iedereen vervelend om een verkeersboete te krijgen, maar dit is een kans om het aantal verkeersongevallen aanzienlijk terug te dringen."

Wanneer de nieuwe regels ook echt ingaan is overigens nog niet bekend. Een aantal lidstaten, onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen, zet de hakken in het zand en blokkeert vooralsnog deze nieuwe wetgeving. "Doodzonde dat sommige landen het belang van verkeersveiligheid niet voorop stellen. ", stelt Lily Jacobs.