Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

18 december 2008, 16.00 uur

Een patrouille in de buurt van de basis Atiq. Afghaanse veiligheidsdiensten, ondersteund door Task Force Uruzgan (TFU), wisten afgelopen week de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie verder te verstevigen. Tijdens gelijktijdige operaties van de Afghan National Army (ANA) en TFU-eenheden in Deh Rawod en in het Mirabadgebied ten oosten van Tarin Kowt, werd inzicht verkregen in de huidige situatie. Daarnaast intensiveerde het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) de contacten met de bevolking.

Het Mirabadgebied staat nog maar kort onder invloed van de Afghaanse overheid. Na een grote ISAF-operatie in oktober van dit jaar zorgen regelmatige patrouilles en de vestiging van de permanente patrouillebasis Atiq voor een voortdurende zichtbaarheid van het Afghaanse leger en de politie, waarbij de lokale bevolking positief reageert op hun aanwezigheid. Het PRT hield bijeenkomsten met lokale stamleiders, waarbij bestuurlijke ontwikkeling van het gebied een belangrijk onderwerp van gesprek vormde.

In de omgeving van Deh Rawod werd de westzijde van de Helmandrivier uitgebreid bezocht door ANA- en TFU-patrouilles. In dit gebied is de situatie al bijna een jaar stabiel. Doel van deze operatie was om de huidige situatie in kaart te brengen. Ook hierbij werd uitgebreid contact gezocht met de lokale bevolking. Beide operaties verliepen zonder vijandelijke contacten. Wel reed een voertuig van de TFU ten westen van Deh Rawod op een Improvised Explosive Device (IED), maar de hoofdlading van het explosief kwam niet tot ontploffing.

Aanslagen Deh Rawod Op de bazaar in Deh Rawod zijn zaterdagmiddag 13 december door een zelfmoordaanslag 2 Afghaanse politiemannen om het leven gekomen. Meerdere andere agenten raakten gewond. Daarnaast is bij een schietincident bij een brug in dezelfde regio een medewerker van de Afghan Security Guard overleden.

Aan het eind van de ochtend kwam ten zuiden van Deh Rawod een Afghaanse politieagent om het leven en raakten meerdere gewond doordat hun voertuig op een IED reed. De Afghaanse politie is achter de vermoedelijke dader van de IED-aanslag aangegaan en heeft in een huis IED-componenten gevonden. Bij de aanslagen waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Explosie in Tarin Kowt Op dinsdag 9 december is een onbekend explosief afgegaan in het centrum van Tarin Kowt. Daarbij zijn 3 Afghanen om het leven gekomen en 7 mensen gewond geraakt. 3 gewonden zijn behandeld in het Role 2 hospitaal op Kamp Holland. Daar is een twaalfjarige jongen aan zijn verwondingen overleden. De Afghan National Police onderzoekt het incident.

Militair gewond Een Nederlandse militair van TFU is aan zijn hand gewond geraakt toen een handgranaat voortijdig ontplofte. Het ongeval gebeurde zondagmiddag op de schietbaan van Camp Hadrian in Deh Rawod. De militair is inmiddels overgebracht naar Groot-Brittannië, waar hij aan zijn verwondingen is geopereerd. Hij keert binnenkort terug naar Nederland. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door Koninklijke Marechaussee.

Aanvallen op Kandahar Air Field Kandahar Air Field (KAF) werd afgelopen weekend meerdere malen onder vuur genomen met 107-mm raketten. Daarbij werden geen doelen getroffen en vielen geen slachtoffers. Op deze basis is de Nederlandse Air Task Force gestationeerd. Een groot aantal Nederlanders dat deel uitmaakt van de internationale staven RC-South en COM-KAF, is hier ook gelegerd.

Monitor Publieke Opinie Ook deze maand werd steun en draagvlak van de Uruzgan-missie onder de Nederlandse bevolking onderzocht. Het percentage van de Nederlandse bevolking dat aangeeft iets gezien, gehoord of gelezen te hebben met betrekking tot de missie in Uruzgan is in december, statistisch gezien, betekenisvol gedaald ten opzichte van de voorafgaande maand (39% vs 48%). Het percentage dat aangeeft er vertrouwen in te hebben dat de missie zal bijdragen aan de wederopbouw is echter betekenisvol gestegen (46% vs 34%). Meer resultaten zijn te lezen in de bijlage.