Vlaamse Overheid

125 miljoen euro in de Gentse regio

Minister Crevits investeert voor meer dan 125 miljoen euro in de Gentse regio

Hilde Crevits Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

woensdag 17 december 2008
Minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil de capaciteit van het wegennet in Vlaanderen en in de Gentse regio optimaliseren met dynamisch verkeersmanagement en de blinde vlekken aanpakken door de uitvoering van de missing links. Zes missing links werden vastgelegd in 2007. Een daarvan is de sluiting van de zuidelijke R4 in Gent. De project-MER voor de R4-Zuid wordt afgewerkt en de goedkeuring ervan is voorzien voor begin 2009. De DBM-aankondiging is gepland voor begin 2009 alsook de oproep tot kandidaatstelling. De duur van de constructie zelf wordt geschat op een 3-tal jaar. De minister voorziet ook in het reguliere investeringsprogramma heel wat projecten die de ontsluiting van de regio zullen verbeteren.

De R4-buitenring wordt tussen de Heerweg Noord in Gent - Zwijnaarde en de Guldensporenlaan in Merelbeke doorgetrokken. Het betreft de aanleg van een wegvak met twee rijstroken (eenrichtingsverkeer in de richting van Merelbeke) en een pechstrook. De bestaande uitrit van de R4 ter hoogte van de Heerweg Noord wordt opgeheven. Verder wordt een afzonderlijk fietspad aangelegd langsheen dit traject van de R4-buitenring. De investering wordt geraamd op meer dan 70 miljoen euro.

In januari 2009 zal de selectieprocedure voor de sluiting van de zuidelijke R4 in Gent aangekondigd worden. De streefdatum voor de voltooiing van de onteigeningen is voorzien eind 2009.

Naast deze missing link, voorziet de minister ook andere belangrijke investeringen in de Gentse regio.

Dit jaar startte de minister met de uitbouw van een volwaardig dynamisch verkeersmanagement op het hoofdwegennet in en rond het grootstedelijke gebied Gent. Het hele project zal drie jaar in beslag nemen en 23 miljoen euro kosten. Het project betreft de plaatsing van meetsystemen en dynamische informatiepanelen op de snelwegen en kadert in een globale strategie van de overheid om de bereikbaarheid van de stedelijke gebieden in Vlaanderen te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen.

Specifiek voor de R4 West wordt in 2009 de ontwerpstudie opgestart voor het kruispunt Rieme Noord voor een bedrag van 300.000 euro. In 2010 worden ter hoogte van Evergem, tussen de Langerbruggestraat en de Drogenbroodstraat, geluidsschermen voorzien in combinatie met de aanleg van een nieuw stuk fietspad. Deze werken worden geraamd op 2 miljoen euro.

Aan de westzijde van de R4 wordt het kruispunt met de Skaldenstraat in 2009 afgewerkt en werd intussen de studie voor de ontsluiting van industrieterrein Schansakker opgestart. De eerste fase van de werken voor deze ontsluiting, geraamd op 2 miljoen euro, wordt aanbesteed in 2009. Bedoeling is dan om aansluitend op deze eerste fase ook meteen de tweede fase, geraamd op 4 miljoen euro, aan te leggen in 2011. In 2010 ten slotte wordt op de R4 West ook de heraanleg van de zuidelijke aansluiting van de N49 expressweg op de R4 gepland (thv Ocas). Deze werken staan gepland op het programma voor een bedrag van 4,2 miljoen euro.

Voor de realisatie van de ringwegen op de terreinen van Flanders Expo in het kader van het project `The Loop' voorziet minister Crevits een subsidie van 1,1 miljoen euro. De realisatie van deze ringwegen, in samenwerking met diverse andere partners, moet toelaten om de bereikbaarheid van de site goed te houden en de verdere ontwikkeling mogelijk te maken.

Tot slot benadrukt de minister dat er ook geïnvesteerd wordt in de ontsluiting van het nieuwe station Gent-Sint-Pieters, waar het agentschap Wegen en Verkeer de ontsluiting van de nieuwe parking en de tunnel uitvoert voor een totaalbedrag van 25 miljoen euro.

Minister Hilde Crevits: "Voor de ontsluiting van een aantal bedrijven in de Gentse kanaalzone en de leefbaarheid van de omgeving is de sluiting van de zuidelijke R4 van vitaal belang voor het behoud van de werkgelegenheid. Daarnaast worden binnen het project een aantal ingrepen voorzien op de wegen en aansluitingspunten in de onmiddellijke omgeving van de R4-zuid. Deze werken moeten de capaciteit van het wegennet verhogen, de doorstroming verbeteren en het gemak van de weggebruiker verbeteren. Ook voor andere projecten op de R4 worden in de komende jaren blijvend belangrijke middelen vrijgemaakt."

klik hier voor de bijlage

Persinfo:

Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits persdienst.crevits@vlaanderen.be
www.hildecrevits.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be