Nederlandse Politiebond


NPB-ONDERZOEK TOONT AAN: ONEVENREDIG VEEL BONUSSEN VOOR POLITIETOP

De top van de Nederlandse politie krijgt jaarlijks tienduizenden euro's aan toelages boven op het normale salaris. Die conclusie trekt de NPB op grond van vertrouwelijke salarisgegevens. 'De hoofdlijn is dat er onevenredig veel bonussen worden verstrekt in de top van de politie,' aldus NPB-voorzitter Han Busker (FOTO) op woensdagavond 17 december in het televisieprogramma NOVA. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en SP wil dat het huidige toelagesysteem op de schop gaat.

Uit het onderzoek van de NPB naar het beloningsbeleid van de politie blijkt dat het inkomen van korpschefs door hun toelages soms met 25 procent omhoog gaat. De meest recente cijfers zijn uit 2006, maar de korpschefs krijgen tot op de dag van vandaag nog altijd dergelijke toelages. Dat heeft het korpsbeheerdersberaad tegenover NOVA bevestigd.

Van 20 politieregio's is bekend wat de korpschef bovenop zijn gewone salaris aan extra toelages/meeruren kreeg. Van zes regio's zijn de gegevens zo aangeleverd dat de NPB geen conclusies kan trekken over de beloning van de korpschef.

Redenen voor toekenning onbekend
De hoogte van de toelages van de politietop wordt bepaald en goedgekeurd door de korpsbeheerder in overleg met de korpsleiding. De bond kan uit de stukken niet achterhalen waarom een korpschef allerlei verschillende toelages krijgt. 'Een hoofdcommissaris zit dik boven de ton, daar is op zich niets mis mee, daar zijn afspraken over gemaakt. Maar waarom je dan via allerlei regelingen dat salaris nog moet optoppen, is wat ons betreft een grote vraag,' aldus Busker in NOVA.

Eerlijk verdeeld?
De NPB is niet tegen het geven van toelages, maar het moet eerlijk gebeuren. Iedereen moet ervan kunnen profiteren, van hoog tot laag. Busker: 'Je komt uit op tienduizenden euro's die aan bonussen aan de top van de politie zijn verstrekt in het verleden. Maar bij de gewone agent raken we niet over de duizend euro, en dat is wel iets dat ons verbaast.'

Niet als standaarduitkering bedoeld
Er zijn veel verschillende toelages. Zoals een functioneringstoelage, pikettoelage, gratificatie, werving- en behoudtoelage of een representatietoelage. Maar ook meeruren worden uitbetaald. Volgens professor Rob Vincke van de Universiteit Nijenrode is het niet tegen de regels om toelages uit te keren: 'Maar dit soort toeslages is bedoeld voor uitzonderlijke situaties of bijzondere omstandigheden, voor afwijkende elementen in de regeling. En niet voor iets wat standaard wordt. Want dan gaat de rest van je regeling onderuit,' aldus Vincke in NOVA.

Han Busker : 'Ik zie wel dat er heel creatief omgegaan wordt met de regelgeving die er is, en dat toevallig alle regelingen die er zijn van toepassing zijn op de top van het bedrijf. Ik vind het wel voor sommige onderdelen oneigenlijk gebruik.'


* PvdA, VVD en SP willen dat het huidige systeem op de schop gaat. Beloningen en extra's moeten centraal worden vastgesteld. De partijen zijn geschrokken van de hoogte van de bedragen en willen dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht. De drie partijen willen weten of het binnen de ambtenarij gebruikelijk is om allerlei toelages te geven.


* Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft namens de korpsbeheerders in een reactie aan NOVA laten weten dat ze kritisch naar het stelsel van de toelages zullen kijken. En de zaak willen harmoniseren.

Reageren?
Mail het NPB-hoofdbestuur via de CONTACT-button bovenaan deze homepage of plaats een reactie in het NPB-FORUM!

Klik hier voor meer informatie over de toelagen voor de politietop in 2006!

Gepubliceerd op 17 december 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.