Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 december 2008

Besparing van bijna een ton per jaar voor Waterschap Vallei & Eem

Fosfaten uit zuiveringsslib Amersfoort
teruggewonnen voor hergebruik

Waterschap Vallei & Eem gebruikt niet langer ijzerzouten bij het zuiveren van afvalwater. Daardoor kan fosfor uit het zuiveringsslib worden teruggewonnen. Zuiveringsslib is een restproduct dat bij het zuiveren van afvalwater ontstaat. Het wordt na indroging meestal verbrand. De as bestaat voor een groot deel uit fosfaten. Als er weinig ijzer in de as zit, is het mogelijk om die te hergebruiken voor de productie van fosfor. Vaak zit er in de as teveel ijzer omdat waterschappen meestal ijzerzouten gebruiken bij het zuiveren van afvalwater. Waterschap Vallei & Eem past nu op de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) Amersfoort, Woudenberg, Nijkerk en Soest aluminiumzouten en biologische technieken toe om de fosfaten uit het water te halen, Het slib uit deze installaties wordt op rwzi Amersfoort ontwaterd. Ongeveer vijftien procent van alle gewonnen fosfaaterts komt uiteindelijk via het afvalwater in het zuiveringsslib terecht en kan zo worden teruggewonnen.

Fosfaat kan opraken
De wereldvoorraad fosfaat zal volgens schattingen binnen 150 jaar op zijn. Fosfaat is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit fosfaaterts. Het is een belangrijke voedingsstof voor het leven op aarde. Geen ander element kan fosfaat vervangen. Daarom is het belangrijk om zuinig om te gaan met de voorraad fosfaat. Zonder fosfaat komt de voedselproductie in gevaar. Samen met de slibverwerker Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), die het slib van rioolwaterzuivering Amersfoort samen met een aantal andere geschikte slibstromen apart verbrandt, kan fosforproducent Thermphos uit Vlissingen een deel van de fosfaatbehoefte dekken uit hergebruik. De ijzerarme as die na verbranding overblijft, gaat naar Thermphos die het gebruikt als grondstof voor de productie van zuivere fosfor.

Duurzame besparing
Uit het zuiveringsslib van Waterschap Vallei & Eem kan jaarlijks 250.000 kilo fosfaat worden teruggewonnen. Waterschap Vallei & Eem levert zo een bijdrage leveren aan deze duurzame oplossing en bespaart zo jaarlijks ongeveer E 80.000, -. Er is minder afval en de fosfaatvoorraad raakt minder snel uitgeput.