Ministerie van Defensie

Eerste Afghaanse politietrainers opgeleid

19 december 2008, 11.48 uur

Adjudant Boudewijn feliciteert zijn cursisten. Een vijftal officieren van de Afghaanse politie is gisteren geslaagd voor de instructeurscursus. Het is de eerste lichting Afghanen in Uruzgan die de training van het eigen politieapparaat op zich neemt. De diploma's werden in het Provinciaal Reconstructie Team huis op Kamp Holland uitgereikt door de commandant van Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Kees Matthijssen.

"Dit moment onderstreept de ontwikkeling die jullie doorgaan binnen het Afghaanse politieapparaat", sprak Matthijssen de mannen toe. "Het is een volgende stap op weg naar een professioneel optreden van de Afghaanse politie."

Groepsfoto van de nieuwe trainers met hun leraar van EUPOL.

European Police Eén van de officieren, kolonel Nasrullah, gaf aan dankbaar te zijn voor de lessen, die ze ontvingen van adjudant Boudewijn van de European Police (EUPOL). "Onze hoop is dat we snel uitbreiding krijgen met meer getrainde instructeurs." Zijn collega, kolonel Majid, sloot zich hierbij aan en maakte een vergelijking: "Een boer die zaait krijgt vanzelf resultaat van zijn werk, zo zal dat ook voor ons als Afghaanse politie gelden. Wij zijn nu opgeleid en leiden straks andere agenten op die op hun beurt de kennis ook weer zullen doorgeven."

Trainingscentrum De 5 officieren, mogelijk aangevuld met meer instructeurs, nemen uiteindelijk de training van politieagenten over van de TFU, coalitiepartners, EUPOL en Dynacorps. Dit gebeurt in het Politie Trainings Centrum (PTC) dat momenteel in aanbouw is naast Kamp Holland. Naar verwachting wordt dit gebouw in januari opgeleverd.