Gemeente Valkenswaard

resultaten veiligheidsmonitor bekend

Eerste resultaten veiligheidsmonitor bekend

De eerste resultaten van de zogeheten "Veiligheids- en leefbaarheidsmonitor Valkenswaard 2008" zijn bekend. Het betreft een onderzoek dat in september jl. is gedaan naar de beleving van veiligheid en leefbaarheid onder inwoners van Valkenswaard. Dit is een vervolg op de nulmeting uit 2004. De "veiligheids- en leefbaarheidsmonitor 2008" is in de vorm van een schriftelijke enquête naar 1800 inwoners van Valkenswaard gestuurd. De totale respons bedraagt 43,6%, en is daarmee volgens statistische normen representatief.

In januari 2009 wordt een uitgebreide rapportage verwacht, maar vooruitlopend daarop volgen hieronder de eerste resultaten van het onderzoek.

Op de vraag of mensen zich veilig voelen in Valkenswaard, antwoordt 74% bevestigend. Ter vergelijking: dit percentage is gelijk aan dat in 2004. 23 % Voelt zich wel eens onveilig en 14 % geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in zijn of haar eigen buurt. Het merendeel van de ondervraagden (54%) baseert het (on)veiligheidsgevoel vooral op basis van eigen ervaringen. De overige 46% baseert dit vooral op berichtgeving in de media en van horen zeggen.

Op de vraag of inwoners van Valkenswaard tevreden zijn over de aanwezige voorzieningen (zoals winkels, openbaar vervoer) gaf het merendeel aan hierover tevreden te zijn. Alleen de speelvoorzieningen voor zowel kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar als kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar laten volgens een deel van de inwoners van Valkenswaard te wensen over. Ditzelfde geldt voor het onderhoud van wegen en fiets/voetpaden, waarbij waarschijnlijk ook de aanleg van Ons Brabant Net, met alle ongemakken van dien aan bijdroeg. Het merendeel van de inwoners vindt dat de buurt waarin zij wonen het afgelopen jaar gelijk is gebleven en verwacht ook dat dit in de toekomst het geval zal zijn.

De rapportcijfers die de inwoners van Valkenswaard gemiddeld aan hun buurt geven, komen allemaal uit op een ruime voldoende. Zo scoren zowel veiligheid als leefbaarheid beide een 7,3. De eigen woning scoort zelfs een 8,1 en de woonomgeving een 7,5. Op het gebied van voorzieningen scoort Valkenswaard zelfs een 7,8 gemiddeld. Hieruit valt dus te concluderen dat de inwoners van Valkenswaard erg tevreden zijn over de buurt waarin zij wonen.

Ook werd aan de geënquêteerden gevraagd of zij een top 3 wilden invullen, van zaken die zij binnen de gemeente Valkenswaard graag veranderd willen zien. Hieruit kwam naar voren dat het gros van de inwoners van Valkenswaard het centrum en de Markt graag (vracht)autovrij ziet. Op een tweede plaats komen overige verkeersproblemen naar voren. Problemen op het gebied van parkeren vormen een goede derde in de belangen top 3. Op de plaatsen 4 tot en met 6 volgen respectievelijk: verbetering van wegen en voet/fietspaden, opknappen van het centrum en de Markt en meer toezicht en handhaving.

Zoals vermeld wordt het onderzoek medio januari afgerond met een uitgebreide rapportage, met daarin o.a. cijfers op wijkniveau en een verdere analyse van enkele interessante resultaten.