D66

Kabinet moet zeer zwakke scholen aanpakken

19 december 2008

Scholen in het basis- en middelbaar onderwijs mogen voortaan niet langer dan één jaar het predicaat `zeer zwak' dragen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vanmiddag in met dit voorstel van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Het kabinet moet nu met een plan komen om deze harde doelstelling te verwezenlijken.

Structureel onvoldoende

"Iedere school moet voldoen aan de kwaliteitseisen van de Onderwijsinspectie", meent Pechtold. "Het kan niet zo zijn dat scholen structureel tekort schieten." Twee procent van de scholen is volgens de Onderwijsinspectie zeer zwak. Dat betekent dat ongeveer 60.000 leerlingen in ons land slecht onderwijs krijgen. Pechtold: "Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Dat geeft je de kans op zelfontplooiing en zelfstandigheid. Als we dit probleem niet oplossen komen kinderen in de problemen tijdens hun vervolgopleiding of na hun opleiding, als ze gaan werken."

Steun van CDA en PvdA

Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) had de Kamer aangeraden het voorstel niet te steunen. Desalniettemin stemde een meerderheid van CDA, PvdA en D66 ermee in. Pechtold: "Ik ben blij dat een meerderheid in de Kamer, nota bene het gros van de coalitiepartijen, het kabinet dwingt hier iets aan te doen."