VVD


19-12-2008

VVD wil zorg op verschillende locaties financieel stimuleren

De VVD vraagt het kabinet dringend om het verlenen van basiszorg door één ziekenhuisorganisatie op verschillende locaties aantrekkelijk te maken.

Woordvoerder Edith Schippers: "Na fusie van twee ziekenhuizen wordt in eerste instantie vaak nog zorg verleend op twee locaties, maar wordt na verloop van tijd besloten de zorgverlening te concentreren op één locatie. De andere locatie moet het dan doen met een poli die alleen binnen kantooruren open is voor een zeer beperkt aantal behandelingen. Ook wordt geen spoedeisende hulp meer verleend. Die situatie zagen we al ontstaan in Lelystad/Emmeloord, Vlissingen/Goes en Blaricum/Hilversum."

De VVD begrijpt deze afweging voor ziekenhuizen wel, gezien de kosten die zorg op meerdere locaties met zich meebrengt, maar constateert tegelijkertijd met zorg dat deze keuze betekent dat de concentratie van zorg steeds verder gaat en daarmee voor mensen steeds slechter bereikbaar wordt. Dat wordt nog eens versterkt door de steeds verder op afstand komende huisartsenposten.

Schippers: "In de huidige situatie zijn de belangen van cliënten op dit punt onvoldoende worden geborgd. Ik wil dat dit kabinet er alles aan doet om deze ontwikkelingen radicaal te keren, in het belang van de kwaliteit van de basiszorg in Nederland. Dat kan alleen als de financiering van ziekenhuizen zodanig wordt aangepast dat het verlenen van die basiszorg op verschillende locaties financieel aantrekkelijk wordt."

Ondanks dat PvdA en CDA al jaren warme woorden spreken over zorg dichtbij huis en het streekziekenhuis, en de verhalen van het CDA over zogenaamde `economisering' van de zorg, steunen zij de VVD niet in dit voorstel. "Weer geen boter bij de vis dus, dat vind ik teleurstellend. De VVD-fractie heeft in de nota `Dichtbij betere zorg', nog meer dan voorheen prioriteit gesteld aan een kleinere schaal van de gezondheidszorg, dichterbij huis en van betere kwaliteit. Ondanks het ontbreken van steun van dit kabinet zullen wij deze lijn, waar we kunnen, voortzetten.", aldus Schippers.