Gemeente Hellevoetsluis


Regionale samenwerking Centrum voor Jeugd en Gezin bekrachtigd

Op donderdag 18 december is in het gemeentehuis van Hellevoetsluis een regionaal convenant Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) ondertekend. De portefeuillehouders van de zes gemeenten op Voorne Putten en Rozenburg hebben dit convenant ondertekend, net als de vier overige partijen; GGD Zuidhollandse eilanden, Careyn, Bureau Jeugdzorg en Flexusjeugdplein. Het convenant bevat afspraken over werkprocessen en de uitwerking van werkafspraken van de samenwerkende partijen.

Hoe werkt het CJG?
Per gezin heeft het CJG één contactpersoon naar de ouder(s), om te voorkomen dat ouders hun verhaal meerdere malen moeten vertellen. Het CJG is erop gericht risico's die het opgroeien en opvoeden van de kinderen belemmeren in beeld te brengen, met ouders te bespreken, hen te adviseren en waar nodig extra zorg te bieden. Door de intensieve samenwerking wordt de hulpvraag beter inzichtelijk, kan hierop een beter plan gemaakt worden, worden signalen beter gebundeld en kan sneller actie worden ondernomen. Ouders hoeven niet meer te gaan `shoppen' bij de verschillende organisaties.

In gevallen waarin het CJG onvoldoende deskundigheid bezit, worden ouders op een prettige en uniforme wijze doorverwezen naar bijvoorbeeld de GGZ, een logopedist of een diëtist. Het CJG kan tevens rechtstreeks naar de tweedelijn doorverwijzen, zonder tussenkomst van de huisarts. Het CJG werkt ook samen met de gemeentelijke sociale dienst en de gemeente zelf. Zo heeft het CJG binnen elke gemeente een aanspreekpunt die ouders wegwijs maken binnen de gemeente. Met scholen wordt samengewerkt via de schoolmaatschappelijk werker en de schoolarts. Met de lokale kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is er geregeld contact via de wijkverpleegkundige. Waar nodig verzorgt de pedagoge ook deskundigheidsbevordering voor de leidsters op het gebied van het signaleren van opgroei- en opvoedproblemen.

De gemeente Hellevoetsluis verwacht haar CJG in het eerste kwartaal van 2009 te kunnen openen.

12/19/2008