Ministerraad


Meer en betere voorschoolse educatie

Persbericht | 19-12-2008

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mede namens minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, ingestemd met het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie. Doel van de wet is meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Daarom moeten peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen meer samenwerken. De kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komen meer in lijn met die van de kinderopvang. Peuterspeelzalen blijven goed toegankelijk.

De wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie treedt in werking per 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan jonge kinderen met een taalachterstand. De gemeenten krijgen een inspanningsverplichting om al deze kinderen te bereiken.

Onderdeel van de wet is een landelijk kwaliteitskader voor peuterspeelzalen. Op een groep van maximaal 16 kinderen staan twee leidsters, waarvan minimaal één met een opleiding op SPW-3 niveau of gelijkwaardig. De GGD houdt toezicht op de kwaliteitseisen.

In 2009 start een ondersteuningstraject voor gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvangcentra, ouders en professionals op het gebied van de jeugdgezondheidszorg. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de invoering van de wet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ontwikkelt in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap modellen voor harmonisatie. In totaal trekt het kabinet 43,5 miljoen euro uit voor meer en betere voorschoolse educatie en 60 miljoen euro voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen. Daarnaast is voor de invoering in 2009 16 miljoen euro beschikbaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.